Kroatiaan patsas murhaajalle – Serbia hermostui perusteellisesti

Patsas Jugoslavian lähettilään murhaajalle, fasistiajan arkkipiispan kunnianpalautus ja serbien tappajan tuomion purku. Nämä Kroatian tempaukset ovat saaneet Serbian pääministerin syyttämään Kroatiaa rauhan vaarantamisesta.

Ulkomaat
papin kuva ja paavin
Nainen pitelee kroatialaisen kardinaali Stepinacin ja paavin kuvaa. Stepinacin kommunistiaikaisen tuomion purku on suututtanut Serbian, joka pitää häntä toisen maailmansodan sotarikollisena.Antonio Bat / EPA

Serbian pääministeri Aleksandar Vucic kirjoitti maanantaina EU:n komission puheenjohtajalle Jean-Claude Junckerille ja kolmelle muulle EU:n johtohenkilölle. Kirjeessä varoitettiin, että Kroatian serbivastainen politiikka vaarantaa rauhan Balkanilla.

Kroatia ja Serbia kävivät katkeran sodan vuosina 1991–1995 Jugoslavian hajotessa. Maiden välit eivät ole erityisen hyvät vieläkään, mutta Serbian pääministerin vastalause on poikkeuksellisen jyrkkä. Kroatia puolestaan on ilmoittanut, ettei se enää ota Serbian vastalausenootteja vastaan.

Kroatia on EU:n jäsen ja Serbian jäsenyysneuvottelut ovat meneillään. Kroatia vihjaa jarruttavansa neuvotteluja riitelyn vuoksi.

– Odotamme, että EU reagoi tähän. Kuinka on mahdollista, että terroristi Barešic, joka tuomittiin demokraattisen Ruotsin tuomioistuimessa, onkin muuttunut sankariksi, sanoi pääministeri Vucic.

Murha Tukholmassa

Jugoslavian suurlähettiläs Vladimir Rolovic ammuttiin suurlähetystössään Tukholmassa vuonna 1971. Hänet murhasi kaksi kroaattia, joista toinen oli Miro Barešic. Murhaan saattoi vaikuttaa se, että Rolovic oli aiemmin ollut Jugoslavian salaisen poliisin UDBA:n ja pahamaineisen Goli Otokin vankilan johtaja.

Jugoslaviaa vastaan kapinoineet kroaatit joutuivat herkästi tekemisiin kummankin laitoksen kanssa.

Barešic tuomittiin pitkään vankilatuomioon Ruotsissa. Hän palasi Kroatiaan sodan alussa vuonna 1991 ja sai surmansa epäselvissä olosuhteissa rintamalla samana vuonna.

Sunnuntaina paljastettiin Barešicille pystytetty näköispatsas hänen kotikylässään Dragassa Kroatiassa. Paikalla oli muiden ohella kaksi ministeriä, jotkä ylistivät Barešicia suureksi isänmaanystäväksi ja sankariksi. Serbia ja Montenegro esittivät vastalauseensa patsaasta välittömästi.

Osijekin surmat

Patsas oli kuitenkin vain yksi Serbiaa loukannut asia. Edellinen tapahtui viime viikolla, kun Kroatian korkein oikeus purki entisen kenraalin ja kansanedustajan saaman sotarikostuomion ja määräsi uuden oikeudenkäynnin. Syynä oli muotovirhe.

Branimir Glavaš oli korkea-arvoisin Kroatian omissa tuomioistuimissa tuomittu sotarikollinen. Glavaš oli saanut 8 vuotta vankeutta siitä, että hän määräsi ainakin kymmenen serbisiviilin sieppaamisen, kiduttamisen ja murhaamisen Osijekin kaupungissa vuonna 1991.

Osijek oli etulinjakaupunki syksyllä 1991. Sen naapurikaupungissa Vukovarissa riehuivat serbijoukot, ja kroaatteja surmattiin.

Fasistivaltion arkkipiispa

Serbia on protestoinut äänekkäästi myös heinäkuun 22. päivänä Zagrebissa annettua tuomioistuimen päätöstä, jolla kumottiin vuonna 1946 kardinaali Aloysius Stepinacille annettu tuomio. Oikeus katsoi, että Stepinacin tuomio ei ollut lainmukainen vaan poliittinen.

Toisen maailmansodan lopulla Jugoslaviassa valtaan nousseet kommunistit olivat tuominneet Stepinacin 16 vuodeksi vankeuteen ja pakkotyöhön. Tuomio tuli yhteistyöstä natsi-Saksan ja toisen maailmansodan aikaisen Kroatian fasistihallituksen kanssa.

Kardinaali Stepinac, joka kuoli jo vuonna 1960, on arvostettu kirkonmies paitsi nyky-Kroatian, myös Vatikaanin silmissä.

Serbia pitää kuitenkin häntä sotarikollisena, joka toisen maailmansodan aikana tuki Kroatian fasistihallitusta ja sen tekemiä serbiväestön ja juutalaisten murhia. Stepinac oli tuolloin Zagrebin arkkipiispa.

Historiasta riidan sytykettä

Kroatia ei hyväksy Serbian syytöksiä fasistimenneisyyden kiillottamisesta vaan neuvoo Serbiaa kehittämään omaa demokratiaansa.

Maat ovat ärhennelleet toisilleen historiasta vuoron perään.

Viime vuonna Serbia palautti toisen maailmansodan aikaisen sissijohtajan Dragoljub Mihailovicin kunnian – lähes samoin perustein kuin Stepinacin tuomio kumottiin Kroatiassa.

Mihailovic oli teloitettu sodan jälkeen yhteistöstä natsien kanssa. Mihailovic oli taistellut Titon johtamia kommunistipartisaaneja vastaan, mutta tapattanut myös kroaatti- ja muslimisiviilejä. Mihailovicin kunnianpalautuksen vuoksi Kroatia syytti Serbiaa Hitler-mieliseksi.

Aikaisemmin tunteita ovat kiihdyttäneet korkean profiilin sotarikossyytettyjen vapauttaminen Haagissa. YK:n alainen Jugoslavian sotien sotarikostuomioistuin on vapauttanut sekä kroaattikenraali Ante Gotovinan että äärikansallisen serbipoliitikon Vojislav Sešeljin.

Lähteet: AP, Reuters