Helpolla konstilla saadaan hyviä tuloksia myrkyllisen jättiputken hävittämisessä

Nykyisin laki velvoittaa torjumaan jättiputkea. Kontiolahdella vierasperäisen ja myrkyllisen kasvin tappamiseen on käytetty muun muassa vanerilevyjä.

Kotimaa
Kontiolahden kunnan ympäristönsuojelusihteeri Antti Suontama jättiputkien keskellä.
Kontiolahden kunnan ympäristönsuojelusihteeri Antti Suontama kertoo, kuinka kunnassa on hävitetty haitallista jättiputkea onnistuneesti esimerkiksi vanerilevyillä

Ihmiselle haitallisia jättiputkia tuhotaan yksinkertaisella konstilla Kontiolahdella. Viime syksystä lähtien kasvien päälle on asetettu erilaisia katteita, jotka eivät päästä valoa lävitseen.

Esimerkiksi erilaisista purkukohteista jääneitä vanereita, lattiamattoja ja muoveja on käytetty kasvien tukahduttamiseen.

– Tulokset ovat hyviä. Jos peite on ollut tiiviisti, siellä ei näy enää yhtään eläviä versoja, Kontiolahden ympäristönsuojelusihteeri Antti Suontama kertoo.

– Menetelmä perustuu siihen, että kasvi ei saa elintoiminnoilleen välttämätöntä valoa eikä happea. Myös maaperän mikrobitoiminta ja kompostoituminen kiihtyy. Tämä tappaa myös maaperän siemenpankin, Suontama jatkaa.

Vuoden alussa tuli voimaan vieraslajilaki, joka velvoittaa maanomistajia torjumaan vieraslajeja. Lain velvoite koskee Euroopan Unionin luetteloon kuuluvaa tai kansallisesti merkityksellisesti haitallista vieraslajia.