Puinnit alkoivat etuajassa – Suomessa vilja on Euroopan halvinta

Viljelijät käynnistelevät puimureitaan poikkeuksellisen aikaisin. Esimerkiksi Pohjois-Savossa puintiin on päästy jopa kaksi viikkoa etuajassa. Suomalaisviljelijöitä huolestuttaa kuitenkin viljan hinta, joka on nyt alhaisin koko Euroopassa.

Kotimaa
Leikkuupuimuri pui ohraa.
Sakari Partanen / Yle

Kuopiolainen maanviljelijä Jussi Rissanen käynnisti oman puimurinsa ensimmäisten joukossa. Jännevirtalaisella ohrapellolla ei ole aiemmin päästy puimaan näin aikaisin elokuussa.

– Ollaan poikkeuksellisen aikaisessa. Esimerkiksi viime vuonna taidettiin aloittaa vasta syyskuussa, Rissanen tuumii.

Puinnit ovat Pohjois-Savossa nyt jopa kaksi viikkoa etuajassa, kun taas esimerkiksi Etelä-Savossa viljapelloille aiotaan mennä normaaliin tapaan vasta kuun puolivälissä. Erot tilojen ja jopa saman tilan eri lohkojen välillä voivat olla suuria, sillä puintien aloittamiseen vaikuttavat erilaiset lajikkeet ja se, miten aikaisin vilja on päästy keväällä kylvämään.

Kuva leikkuupuimurin sisältä.
Neljän hehtaarin ohrapellon puimiseen kuluu Jussi Rissaselta kolmisen tuntia.Sakari Partanen / Yle

Sadosta tulossa keskimääräinen

Jussi Rissanen ei osaa vielä sanoa laadusta sen enempää, sillä hänen puintinsa ovat vasta alkaneet.

– Ensituntuma on, että ei tämä mitään kovin hyvälaatuista ole. Vettä olisi saanut tulla keväällä kylvöjen jälkeen vähän enemmän.

Maailmalla viljasta odotetaan huippusatoa, mutta Euroopassa ainakin Ranskassa ja Saksassa on kärsitty märkyydestä. Suomen viljasadosta sen sijaan povataan tällä hetkellä keskimääräistä.

– Meille on tulossa normaali, ehkä jopa hieman parempi viljasato, suomentaa MTK-Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen.

Hän muistuttaa, että vasta korjuukauden kelit ratkaisevat sen, millainen lopullinen satotaso tulee olemaan.

– Kun muistetaan viime vuoden ongelmat, niin voidaan olla tähän aloitukseen tyytyväisiä.

Tautien osalta viljat ovat säästyneet pahimmalta. Pro Agrian mukaan Pohjois-Savossa on ollut ehkä tavallista enemmän punahometta, mutta muuten tautitilanne on ollut hyvä.

Ohrapeltoa.
MTK-Pohjois-Savon toiminnanjohtajan Jari Kauhasen mukaan vasta korjuuajan sää ratkaisee satotason.Sakari Partanen / Yle

Puintiin pureskelun perusteella

Jari Kauhasen mukaan viljelijä voi säästää aikaisella puinnilla selvää rahaa. Auringonvaloa riittää pidempään päivään kuin myöhemmin syksyllä, ja myös yökosteutta on nyt vähemmän.

– Korjuukustannukset ovat pienemmät, kun liikkeelle päästään aikaisemmin. Pelivaraa on nyt paljon enemmän.

Entä mistä viljelijä tietää, milloin on aika lähteä pellolle? Jussi Rissasen mukaan sen tuntee suussa.

– Käyn pellolla pureksimassa. Viljan tähkä napsahtaa, kun se rupeaa olemaan puitavissa. Hampaat sen sanoo, Rissanen hymyilee.

.

Jussi Rissanen kokeilee hampaillaan ohran kypsyyden.
Jussi ja Juha Rissanen varmistavat pureskelemalla viljan puintikypsyyden.Sakari Partanen / Yle

Hermopeliä viljan hinnalla

Sääolosuhteiden lisäksi viljelijöitä huolestuttaa viljan hinta. Viimevuotista viljaa on vielä varastoissa, ja tällä hetkellä koko Euroopan halvin vilja löytyy Suomesta. MTK:n laskelmien mukaan viljan hinta on Suomessa jopa parikymmentä prosenttia eurooppalaisen keskihinnan alapuolella.

– Nyt eletään hermopeliä. Viljelijät pyrkivät tyhjentämään vanhoja varastoja ja hinta hakee aloitustasoa, Kauhanen analysoi.

Pellolla puimurin kanssa möyrivää Jussi Rissasta tilanne ei hymyilytä.

– Ei hyvältä kuulosta. Keväällä käytiin marssimassa ja vähän odoteltiin, että tulee hyvä juttu, mutta ei kuitenkaan tullut, hän synkistelee.

– Lupauksia on paljon, mutta tekoja vähän. Kurjuus jatkuu.