Kuusi vuotta, 80 maata ja 90 000 kilometriä – intialainen mies pyöräilee ilmastonmuutoksen asialla

Intialainen Abhishek Kumar Sharma lähti matkalleen vuonna 2014. Tavoitteena on polkea ainakin 80 maahan. Mies aikoo tulla reissullaan toimeen hyväsydämisten ihmisten avulla.

Kotimaa
Intialainen mies seisoo polkupyöränsä vierellä Turun tuomiokirkon edustalla.
Kalle Mäkelä / Yle

Mies kiristää polkupyöränsä istuinta. Edessä on pitkä rupeama polkien Turusta Helsinkiin. Takana on vielä enemmän kilometrejä. Intialainen Abhishek Kumar Sharma on edelleen matkalla, jonka hän aloitti kotikaupungistaan Fatehgarhista vuoden 2014 marraskuussa.

28-vuotiaan miehen tavoitteena on herättää ihmiset ilmastonmuutoksen vaaroihin. Sharma haluaisi myös saattaa ihmiset lähemmäksi toisiaan kotimaasta tai uskonnosta riippumatta.

– Haluan painottaa, että nyt pitää toimia. Me perustelemme luonnonvarojen ylikäyttöä taloudellisella kasvulla. Tällainen kehitys johtaa ongelmiin, Sharma toteaa.

Pelkästään Intiassa hän ehti pitää reilussa vuodessa yli 4 000 luentoa eri oppilaitoksissa. Sharma puhuu mielellään ympäristöasioista. Hänellä on taskussaan parikin yliopistotutkintoa, muun muassa ympäristötieteiden tutkinto Kanpurin yliopistosta.

Kotimatka häämöttää vasta vuosien päässä

Maailmaa kiertävän pyöräilijän matkavarustus näyttää kovin keveältä. Reissumiehen tarpeet mahtuvat neljään pyörälaukkuun. Makuualusta ja muutsuuremmat varusteet kulkevat pyörän tavaratelineellä. Kasan päällimmäisenä on Turun-vierailulla lahjaksi saatu konvehtirasia.

Olen tullut siihen tulokseen, että 99 prosenttia maailman ihmisistä on hyviä.

Abhishek Kumar Sharma

Abhishek Kumar Sharma kertoo luottavansa matkallaan ihmisten sydämellisyyteen. Vajaan kahden vuoden aikana hän ei ole sanojensa mukaan käyttänyt kovin montaa euroa majoitukseen tai ruokaan. Matka Tukholmasta Turkuun taittui ruotsinlaivalla, varustamon tarjoamassa hytissä. Aiemmin hän on saanut lentoyhtiöiltä ilmaisia lentolippuja. Myös hotelleista on herunnut yösijaa maksutta.

– Minulla ei ole takanani mitään sponsoreita. Tapaamani ihmiset tukevat ja auttavat minua. Täällä Turussa sain yösijan intialaisesta yhteisöstä. Olen tullut siihen tulokseen, että 99 prosenttia maailman ihmisistä on hyviä.

Intialainen mies tutkii polkupyöräänsä.
Abhishek Kumar Sharma tutkii pyöräänsä. Alla on jo matkan kolmas menopeli.Kalle Mäkelä / Yle

Pyöräilyyn hurahtaneen miehen maailmanvalloitus kestää vielä monta vuotta. Sharma palaa kotiinsa Pohjois-Intiaan vuonna 2020. Sitä ennen hän aikoo kiertää Euroopassa, Afrikassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Oseaniassa.

– 80 maata, kuusi maanosaa ja 90 000 kilometriä, mies pukee seikkailunsa luvuiksi.

Suomesta Sharma suuntaa kohti Venäjää. Moskovasta matka jatkuu muualle Eurooppaan.

– En osaa kieliä, en tunne maita enkä kaupunkeja. Mutta ihmiset opettavat minua. Uskon sydämestäni, että koko maailma on yhtä suurta perhettä, Sharma sanoo.