Norja varoittaa raskaana olevia: Älä matkusta Miamiin, zikavirus on riski

Suositus annettiin sen jälkeen kun Miamissa oli todettu 14 zikatartuntaa. Viruksen epäillään leviävän Miamissa paikallisten hyttysten avulla.

terveys
Moskiitto.
Zikavirus tarttuu yleensä hyttysten välityksellä.Esteban Biba / EPA

Norjassa kansanterveyden laitos suosittelee, että raskaana olevat välttäisivät matkustamista Yhdysvaltain Floridan osavaltiossa sijaitsevaan Miamin kaupunkiin siellä havaittujen zikavirustartuntojen takia.

Tiistaina annettuun suositukseen päädyttiin sen jälkeen kun Miamin Wynwoodin alueella oli todettu 14 zikatartuntaa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun zikaviruksen epäillään leviävän Yhdysvalloissa paikallisten hyttysten kautta.

Yhdysvaltain terveysviranomaiset antoivat maanantaina Miamin Wynwoodin aluetta koskevan vastaavan varoituksen, mutta norjalaisten suositus kattaa koko kaupungin. Myös Miamissa hiljattain oleskelleita kehotetaan ryhtymään erityistoimiin. (siirryt toiseen palveluun)

Norjan kansanterveyden laitoksen mukaan suositus perustuu tämänhetkiseen epävarmuuteen siitä, miten virus Miamissa leviää. Laitokselta kerrotaan uutistoimisto AFP:lle, että päätös tehtiin ilman koordinointia muiden Euroopan maiden kanssa.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee (siirryt toiseen palveluun), että raskaana olevat harkitsevat ei-välttämättömän matkan lykkäämistä epidemia-alueille, joilla zikavirus leviää aktiivisesti.

Zikavirusinfektio voi aiheuttaa kehityshäiriöitä sikiöille etenkin, jos äiti on saanut infektion alkuraskauden aikana.

Lähteet: AFP