Himmlerin päiväkirjat paljastavat arkipäivän kauhut juutalaisten kansanmurhasta

Himmler kertoo muun muassa olleensa vähällä pyörtyä saatuaan juutalaisen aivot takilleen teloituksen yhteydessä.

Heinrich Himmler Kuva: Saksan kansallisarkisto

Natsi-Saksan johtohahmoihin kuuluneen Heinrich Himmlerin päiväkirjat paljastavat joukkomurhan arkipäivää. Kadonneiksi luullut päiväkirjat löytyivät Venäjän arkistoista hiljattain. Puna-armeija oli takavarikoinut ne sotavuosina.

Saksalainen Bild (siirryt toiseen palveluun) -sanomalehti on alkanut julkaista otteita päiväkirjoista. Niistä kertoo myös muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Päiväkirjat julkaistaan ensi vuonna. Ne sijoittuvat vuosille 1938, 1943 ja 1944.

Himmler kertoo päiväkirjoissaan esimerkiksi nauttineensa hieronnasta, ennen kuin määräsi kymmenen puolalaisen teloituksen. Hän kertoo syöneensä välipalaa Buchenwaldin keskitysleirillä ja määränneensä SS-joukot kouluttamaan koiria ihmisten repimiseen palasiksi.

Hän oli vähällä pyörtyä saatuaan juutalaisen aivot takilleen teloituksen yhteydessä. Himmlerin on ennenkin tiedetty voineen pahoin veren näkemisestä, mutta päiväkirjan mukaan hän menetti lähes tajuntansa todistaessaan juutalaisten joukkomurhaa Minskissä elokuussa 1941.

Himmler kuului Adolf Hitlerin eliittijoukkoihin. Hän oli vastuussa miljoonien juutalaisten, puolalaisten, neuvostovankien ja romanien joukkomurhasta. Hän tappoi itsensä syanidikapselilla, kun britit ottivat hänet kiinni sodan lopussa.

Tuhatsivuiset päiväkirjat löytyivät arkistosta Podoskista, Moskovan eteläpuolelta.