1. yle.fi
  2. Uutiset

Vieraslajien kitkeminen talkootöin tuottaa tulosta – myös kaupungin apua kaivattaisiin

Herttoniemen Saunalahdessa on talkootöin päästy miltei kokonaan eroon Himalajalta peräisin olevasta jättipalsamista. Sitkeä vieraslaji on Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen mukaan vaarassa uhata luonnon monimuotoisuutta.

Kotimaan uutiset
Kitkettyjä jättipalsamin taimia.
Kati Teirikko / Yle

Pääkaupunkiseudun luonnossa elää sitkeä vieraslaji nimeltä jättipalsami. Helsingin luonnonsuojeluyhdistys järjestää Herttoniemessä, Lauttasaaressa ja Vuosaaressa talkoita, joissa lajia yritetään saada kuriin perinteisin keinoin – kitkemällä se pois.

Luonnonsuojeluyhdistyksen Toni Amnell kertoo, että kitkeminen näyttää tuottavan tulosta.

– Täältä Herttoniemen Saunalahdesta se on jo käytännössä melkein pois. Ihan pari päivää sitten löytyi uusi esiintymä tuosta, jonka kimppuun varmasti käydään, Amnell kertoo Saunalahdessa.

Jättipalsamia esiintyy käytännössä koko Helsingissä, pääosin kosteilla paikoilla, mutta myös jonkin verran kallioilla.

Mutta miksi ihmeessä vieraslajien pois kitkeminen on tärkeää? Miksei Himalajalta Suomeen tavalla tai toisella tiensä löytänyt kasvipolo ole tervetullut luontoomme?

Teoriassa se olisikin, jos vieraslajit tulisivat elämään muiden lajien rinnalle. Esimerkiksi jättipalsamin ongelma on se, että se syrjäyttää paikalliset lajit tieltään.

– Saunalahdessa on ollut terttualpia ja luhtalemmikkiä, jotka on nyt ilahduttavasti alkaneet palata, kun jättipalsami on saatu sieltä pois.

Jättipalsami on Helsingissä Amnellin mukaan ongelma, jonka kitkemiseen tarvittaisiin myös kaupungin apua ja resursseja.

– Hävittäminen kokonaan vaatisi huomattavasti enemmän kitkijöitä ja kaupungin panostusta. Luonnonhoitomäärärahoista ylipäänsä pitäisi suunnata entistä enemmän nimenomaan vieraslajien torjuntaan, Amnell sanoo.

Lue seuraavaksi