Rion ruuhkaisilla teillä pelätään liikennepainajaista kisojen alkaessa

Rio de Janeirossa moni odottaa kauhulla olympialaisten alkamista. Syynä ovat jo ruuhkautuneet tiet, joilla jo kisojen alusviikolla kuluu aikaa tuplasti normaalia enemmän. Kisojen alkamisen uskotaan muuttavan tilanteen painajaismaiseksi.

Ulkomaat
Uutisvideot: Rion liikenteen pelätään tukkeutuvan kisaliikenteestä
Uutisvideot: Rion liikenteen pelätään tukkeutuvan kisaliikenteestä

– Kaikki on pysähtynyt, kaikki! puuskahtaa autossaan ruuhkan keskellä istuva mies portugalilaiselle tv-ryhmälle. Jos nyt ei kaikki, niin ainakin Rio de Janeiron liikenne.

Riolainen taksikuski kertoo Washington Post -lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että 35 kilometrin matka kisakylään Barran kaupunginosaan kestää kaksi ja puoli tuntia. Normaalisti matka taittuu reilussa tunnissa.

Riossa pelätäänkin, että liikenne muuttuu vielä hullummaksi, kun olympialaiset perjantaisia pyörähtävät käyntiin. Kisoihin odotetaan puolta miljoonaa kävijää.

Uusi metro myöhässä

Uusi, kisapaikoille kulkeva metrolinja vihittiin käyttöön pari päivää sitten, mutta työt ovat yhä kesken. Neloslinjan avaamista on siirretty useaan otteeseen. Alun perin sen piti valmistua vuonna 2014.

Eikä uusi linja paikallisia helpota, sillä metrolla saavat tässä vaiheessa kulkea vain urheilijat, kisahenkilöstö ja kisalipun ostaneet turistit.

Washington Postin tietojen mukaan linja suljetaan syyskuun paralympialaisten jälkeen viimeistelyjä varten.

Junat unohdettu suunnittelussa

Lehden haastatteleman tutkijan mukaan liikenneongelmien syynä on, että Brasiliassa junat ovat olleet liikennesuunnittelussa vähäisessä roolissa.

Pääkaupunki Brasilia on suunniteltu autojen varaan, eikä kahden maan suurimman kaupungin Rion ja Sao Paulon välillä kulje junaa. Raiteita ei myöskään ole niiden lentokentille.

– Tämä on kaaoksen taustalla, Rion yliopiston kaupunkisuunnittelun professori Gisele Barbosa sanoo.

Hänen mukaansa suurin osa julkisesta liikenteestä on bussien varassa. Olympiakohteisiin kulkee pikalinjoja, mutta moni epäilee, että nämä pelastaisivat kaupunkia kaaokselta.

Lähteet: Reuters