Perussuomalaisista haaste muille ryhmille: Kokoomuksen valta Porissa on murrettava

Porin perussuomalaisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Tommi Salokangas sanoo, että kokoomus on päässyt liian vahvaan asemaan Porin politiikassa. Hänen mielestään viime vuosien poliittiset päätökset ovat noudattaneet pitkälti kokoomuksen tavoitteita.

Pori
Porin vaakuna
Porin perussuomalaiset pitävät kokoomuksen asemaa liian vahvana.Katja Halinen / Yle

Porin perussuomalaisista heitetään yhteistyötarjous muille puolueille Porin poliittisen suunnan muuttamiseksi ja kokoomuksen aseman heikentämiseksi.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Tommi Salokangas pitää kokoomuksen asemaa Porissa liian vahvana. Kaupunginhallituksessa istuvan Salokankaan mielestä Porissa on viime vuodet tehty päätöksiä pitkälti kokoomuksen toiveiden mukaan.

– Tuntuu, että Porin suurin puolue vetää show´ta niin kuin haluaa ja muut koettavat parhaansa mukaan pysyä kärryillä. Viimeisen vuoden aikana peli on mennyt kovemmaksi, osin taloudellisen paineen takia mutta myös ideologisista syistä, Salokangas sanoo.

"Markkinoiden ehdoilla"

Perussuomalaisten valtuustoryhmän johtaja arvostelee voimakkaasti sitä, että Porissa on viime vuosina kasvatettu hallintokuntien kuluja muun muassa sisäisten vuokrien nostamisella. Samalla on siirrytty ostamaan palveluja esimerkiksi perusturvassa yhä enemmän ulkopuolisilta toimijoilta kaupungin oman työn sijasta.

Tuntuu, että kokoomus vetää show´ta niin kuin haluaa ja muut koettavat parhaansa mukaan pysyä kärryillä.

Tommi Salokangas (ps.)

– Tässä mennään salakavalasti verovaroilla tuettuun markkinatalouteen. Tuntuu, että kokoomuksella on koko ajan käsi piparipurkilla ja puolueesta tehdään aloitteita, jotka tuottavat mahdollisesti lisäansioita yksityiselle puolelle. Näkemykseni on, että se on väärin, Salokangas sanoo.

"Onko linja ollut oikea?"

Salokangas arvostelee kokoomuksen vetämänä solmittua valtuustosopimusta, josta perussuomalaiset jäivät viime vuonna sivuun. Hänen mielestään esimerkiksi kaupungin velkaantumista pitäisi pystyä tarkastelemaan uudestaan eikä kaupunki saisi hirttäytyä valtuustosopimuksen tavoitteisiin.

– Nyt pitäisi istua yhteisen pöydän ääreen – vaikka myös kokoomus mukana – ja miettiä, onko nyt eteenpäin viety linja oikea vai pitäisikö jotain muuttaa. Kokoomuksen linjaa on noudatettu, mutta silti Porissa nyt joudutaan lomauttamaan työntekijöitä, Salokangas sanoo.

Perussuomalaisten lisäksi valtuustosopimuksen ulkopuolella ovat vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit.

"Muut yhteistyöhön"

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Tommi Salokangas toivoo, että Porin muut valtuustoryhmät hakeutuisivat yhteistyöhön tilanteen muuttamiseksi

– Muiden puolueiden eli demarien, keskustan, meidän perussuomalaisten, vasemmistoliiton, vihreiden ja kristillisten pitää miettiä, haluammeko mennä näin. Jos kaikki ovat sitä mieltä, että nykyinen tilanne on hyvä, niin sitten olen hiljaa. Mutta epäilen, että muissakin puolueissa voi olla paineita suunnanmuutokseen, Salokangas sanoo.

Epäilen, että muissakin puolueissa voi olla paineita suunnanmuutokseen.

Tommi Salokangas (ps.)

Yhteistyötoiveita myös vasemmistoliitosta

Tommi Salokankaan mielestä muutoksen pitäisi näkyä jo ensi vuoden budjetissa. Hän toivoo, että budjetti rakennetaan niin, että heti kevään kuntavaalien jälkeen ei jouduta uudestaan lomautuksiin.

Kuvassa mies
Tommi Salokangas (ps.)Yle

Salokangas ei kavahtaisi esimerkiksi lisävelan ottamista, jos niin pystytään välttämään budjetin pettäminen heti vuoden alkupuolella.

Ennen perussuomalaisten Salokangasta vasemmistoliiton valtuustoryhmän johtaja Tapio Furuholm on vaatinut SDP:tä lopettamaan yhteistyön kokoomuksen kanssa. SDP:n valtuustoryhmää johtava Esa J. Wahlman sanoi Ylelle viime viikolla, että SDP tekee yhteistyötä tarvittaessa minkä tahansa puolueen kanssa.

Myös vihreät ovat arvostelleet Porin lomautuspäätöstä, joka johtaa siihen, että pääosa Porin henkilökunnasta lomautetaan loppuvuonna kolmeksi viikoksi miljoonien eurojen säästöjen saamiseksi ja alijäämän kattamiseksi.