Hyppää sisältöön

Tutkija: Venäjän strategiassa on nyt liennytyksen vuoro

Venäjä tiesi Nato-maille esitetyn kutsun herättävän hämmennystä, tutkijatohtori Hanna Smith Aleksanteri-instituutista arvioi Yle Uutisten haastattelussa. Myös Suomi ja Ruotsi ovat kutsuttujen joukossa.

Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori Hanna Smith. Kuva: Yle

Venäjä on ottanut varovaisia askeleita kohti sovittelevampaa linjaa, tutkijatohtori Hanna Smith Aleksanteri-instituutista arvioi Yle Uutisten haastattelussa. Venäjän puolustusministeriö kertoi maanantaina kutsuvansa Euroopan Nato-maiden edustajia keskusteluihin Moskovaan syyskuussa. Kutsuttujen joukossa ovat myös Suomi ja Ruotsi, mitä Smith pitää luonnollisena.

– Kremlissä Suomi ja Ruotsi on nähty länsi- ja Nato-kontekstissa jo jonkin aikaa, Smith sanoo.

– Siinä mielessä on aika luonnollista, että Suomi kuuluu tähän listaan. 

Smithin mukaan kutsu on osa Venäjän turvallisuuspolitiikan pitkää linjaa, jossa hyökkäävämpi toiminta on vaihdellut liennytyksen haun kanssa.

– Venäjällä on jo pitkään, lähestulkoon vuosisatojen ajan, ollut turvallisuuspolitiikan keskiössä halu vaikuttaa eurooppalaisiin turvallisuusratkaisuihin, Smith sanoo.

Kutsu on muotoiltu varovaisesti

Venäjän varapuolustusministerin lähettämällä kutsulla haetaan päänavausta Naton suuntaan. Tapaamisen tarkoitukseksi kerrotaan sotilaallisen liikehdinnän lisääntymisen aiheuttaman yhteisen huolen vähentämisen Itämeren alueella.

– Venäjä hakee omia strategisia tavoitteitaan välillä aggressiivisesti ja välillä hyvin sovittelevasti. Nyt tavoitteita haetaan sovittelevammin, Smith kertoo. 

Sovittelevat askeleet otetaan kuitenkin Smithin mukaan tarkoituksellisen varovaisesti. Kutsussa on pyritty minimoimaan asian poliittista puolta ja mahdollista arvovaltatappiota vältetään sillä, että kutsun esittäjänä on puolustusministerin sijaan varapuolustusministeri Anatolij Antonov.

– Tiedetään, että tämä aiheuttaa hieman hämmennystä, niin tässä on otettu varovainen lähestymistapa, Smith sanoo.

.
.