Filippiinien huumeiden vastaisessa sodassa tapettu jo satoja ihmisiä

Ihmisoikeusjärjestöt vaativat, että YK:n tulisi tuomita Filippiinien huumetapot.

Ulkomaat
Tummahiuksinen vaaleapaitainen mies ja mikrofoni
Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte EPA/ Malacanang Photo Bureau

Yli 300 huumeiden vastaista sekä ihmisoikeusjärjestöä kehotti tiistaina Yhdistyneitä kansakuntia tuomitsemaan Filippiinien presidentin Rodrigo Duterten kovat otteet maan huumeiden vastaisessa sodassa.

Poliisit ovat tappaneet satoja ihmisiä Filippiineillä sen jälkeen kun Duterte valittiin toukokuussa presidentiksi. Poliisien mukaan huumeiden vastaisessa sodassa on tapettu 402 epäiltyä. Filippinien pääuutiskanavan mukaan uhriksi on joutunut jo 603 ihmistä, joista tunnistamattamat asemiehet ovat murhanneet 211.

– Sen sijaan että huumeita käyttäville ihmisille taattaisiin oikeusturva, on presidentti Duterte vaatinut heidän tappamistaan, sanoi lausunnossaan kanadalainen huumelainsäädäntöjärjestö. Myös useat muut järjestöt tuomitsivat tappamiset ja vaativat loppua julmuuksille.

Filippiiniläinen senaattori Leila de Lima sanoi, että poliisi käyttää huumeiden vastaista kampanjaa myös tekosyynä ja tappaa viattomia ihmisiä.

Vaikka Duterten kampanja on ollut hyvin suosittu, ovat yhä useammat alkaneet kritisoida sitä ja vaatia selvitystä tapoista. Kesäkuussa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon tuomitsi Duterten tuen laittomille tapoille.

Presidentti Duterte on uhonnut kitkevänsä kovilla otteilla rikollisuuden saarivaltiosta puolessa vuodessa. Hän on muun muassa kehottanut kansalaisia tappamaan huumekauppiaita. Lisäksi presidentti on sanonut, etteivät ihmisoikeudet ole hänelle huolenaihe huumeiden vastaisessa sodassa.

Lähteet: AFP