Vatikaani selvittää naisdiakonien mahdollisuutta

Paavi Franciscus perusti "intensiivisen rukoilun ja kypsän pohdiskelun" tuloksena työryhmän, joka selvittää naisten asemaa katolisessa kirkossa.

Ulkomaat
Valkoiseen pukeutunut hymyilevä mies päässään valkoinen zucchetto, kädessään lisäksi lierihattu
Daniel Dal Zennaro / EPA

Paavi Franciscus nimesi tiistaina työryhmän selvittämään voisivatko naiset toimia diakoneina katolisessa kirkossa. Kyseessä on historiallinen avaus, joka voisi johtaa siihen, että naiset voisivat liittyä pappisvirkaan. Katolisessa kirkossa diakoni on eräänlainen esiaste pappeudelle.

Paavi lupasi kansainvälisessä nunnien kokouksessa toukokuussa, että hän selvittäisi naisten asemaa. Hän kertoi perustaneensa työryhmän "intensiivisen rukoilun ja kypsän pohdiskelun" tuloksena.

Työryhmässä on mukana seitsemän miestä ja kuusi naista, he käsittelevät erityisesti naisten roolia kirkon alkuaikoina, kertoi Vatikaani tiedotteessaan.

Joidenkin historioitsijoiden mukaan katolisen kirkon alkuaikoina myös naiset toimivat diakoneina. Nykyisin katolisessa kirkossa ainoastaan miehet voivat toimia diakoneina, joka on yksi pappeuden aste. Naimisissa olevat miehet voivat toimia diakoneina ja he voivat saarnata, johtaa häitä, hautajaisia sekä kasteita, mutta ainoastaan papit voivat toimittaa messun.

Katolista naispappeutta edistävä järjestö Women’s Ordination Conference kutsui paavin päätöstä työryhmän perustamisesta tärkeäksi askeleeksi kirkon historian tunnustamisessa.

– Kun naiset pääsevät tasavertaisesti osaksi vihkimystä - diakoneiksi, papeiksi ja piispoiksi - voidaan alkuperäisen evankeliumin arvot tasa-arvosta ja oikeudesta palauttaa, totesi järjestö.

Niin paavi Franciscus kuin hänen edeltäjänsäkin ovat sulkeneet pois mahdollisuuden, että naiset toimisivat pappeina. Työryhmän perustamisen uskotaan helpottavan tulevaisuuden paavien mahdollisuutta muuttaa näkemystä naispappeudesta.

Lähteet: Reuters, AFP