Musiikki voi parantaa oluen makua

Musiikki vaikuttaa siihen, kuinka hyvältä olut maistuu, näin väittää tuore tutkimus. Erityisesti tuttu musiikkikappale paransi oluen makua tutkimuksessa.

tiede
Oluttuoppi
Jyrki Lyytikkä / Yle

Taustamusiikilla on vaikutusta olutnautintoon, kertoo Fronties in Psychologyssa julkaistu tutkimus (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimushenkilöistä olut maistui paremmalta, kun olut nautittiin musiikin kera eikä hiljaisuudessa. Erityisesti oluen makua paransi, jos kuultu artisti ja kappale olivat tuttuja. Tutkimukseen osallistui 231 henkilöä.

Tutkimuksessa käytetty olut oli valmistettu brittiläisen The Editors -yhtyeen ja brysseliläisen olutprojektin yhteistyönä. Oluen maut heijastelivat yhteen albumin kappaleita, testitilanteessa soitettiin musiikkia samaiselta albumilta.

Tutkimusta johtanut Felipe Reinoso Cavalho Vrije yliopistosta Brysselistä sanoo Science dailyn haastattelussa ihmisten nauttivan juomistaan enemmän, jos musiikki on osa juoman identiteettiä.

-Tässä tapauksessa todistimme, että ihmiset, jotka tunsivat laulun entuudestaan nauttivat niin kokemuksesta kuin oluen maustakin enemmän.

-Vaikuttaisi siltä, että nautinto, jonka musiikkikappale toi kokemukseen, siirtyi myös oluen makuun.

Tutkimustulosten mukaan monisensorinen informaatio, niin äänet, muodot kuin väritkin, vaikuttavat makuaistiin.

Cavalhon mukaan tulevaisuudessa voidaan tutkia, millaiset äänet auttaisivat ihmisiä valitsemaan esimerkiksi terveellisempiä ruokia.