Kaleva: Yliopistot suojelevat Suomessa työskenteleviä turkkilaisia tutkijoita

Yliopistot suojelevat niissä työskenteleviä turkkilaisia, uutisoi Kaleva.

Kotimaa
Kirjaston aula.
Helsingin yliopiston pääkirjasto, Kaisa-talo.Derrick Frilund / Yle

Suomalaisten yliopistojen rehtorit ovat päättäneet Turkin vallankaappausyrityksen jälkeen yhteisistä toimintatavoista, joilla suomalaiset yliopistot lähestyvät turkkilaisia tutkijoitaan, kertoo sanomalehti Kaleva.

Turkissa opetusministeriö on erottanut määräajaksi 15 200 työntekijäänsä epäonnistuneeseen vallankaappausyritykseen liittyen. Anatolia-uutistoimiston mukaan myös ulkomailla oleskelevia tutkijoita ja opettajia on kehotettu palamaan Turkkiin.

Helsingin ja Oulun yliopistossa työskentelevistä turkkilaisista tutkijoista kukaan ei ole saanut kutsua palata Turkkiin. Mutta esimerkiksi yksi Tampereen yliopistolla työskentelevä turkkilainen tutkija on saanut niin sanotun paluukäskyn Turkkiin.

– Yliopistojen tehtävä on ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. On tärkeää, että on olemassa yliopisto, joka pystyy tuottamaan tietoa, jota voidaan käyttää päätöksenteossa tai jolla voidaan arvioida kriittisesti jo tehtyjä päätöksiä. Kolmas tehtävä on tätäkin, sanoo suomalaisia yliopistoja edustava Suomen yliopistot Unifi ry:n puheenjohtaja ja Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki Kalevan haastattelussa.

Yliopistojen niin kutsuttuun kolmanteen tehtävään kuuluu toimiminen vuorovaikutuksessa muun yhteiskunnan kanssa sekä tutkimustulosten yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistäminen.