Hyppää sisältöön

Tanskan Apotti on teettänyt töitä kellon ympäri – ohjelmaan ollaan kuitenkin tyytyväisiä

Työläs, valtavat satsaukset koulutukseen ja tyytymättömiä lääkäreitä. Näin kuvailevat Kööpenhaminan ja Själlanin terveydenhuollon ammattilaiset uutta potilastietojärjestelmää Epicia. Itse ohjelmaan ollaan kuitenkin tyytyväisiä. Tanskan Epic-järjestelmä vastaa pääkaupunkiseudulla käyttöönotettavaa Apottia.

Toukokuussa Tanskassa otettiin käyttöön potilastietojärjestelmä Epic kahdessa sairaalassa Kööpenhaminassa ja Själlandissa. Epic on vastaava amerikkalainen potilastietojärjestelmä kuin pääkaupunkiseudulla käyttöön otettava Apotti.

Tanskassa Epic korvaa aikaisemmat 30 eri ohjelmaa. Suomessa seurataan tiiviisti tanskalaisten käyttökokemuksia.

Yle Huvudstadsregionen haastatteli Tanskassa käyttöönotosta vastaavaa Gitte Fangelia. Hänen mukaansa kuluneet kaksi vuotta ovat olleet työläitä.

– Ja meillä täällä Tanskassa systeemiin ei edes liitetä sosiaalipuolta, Fangel toteaa.

Suomessa potilastietojärjestelmä kattaa sosiaali- ja terveydenhuollon. Fangel povaakin, että Suomessa on edessä iso työ ennen kuin homma pelittää.

Hintansa väärti

Pääkaupunkiseudulla Apotti saattaa yhteen 50 eri sosiaali- ja terveydenhuollon ohjelmaa.  Apotti on saanut kritiikkiä hintalapusta, projekti maksaa kaikkineen 575 miljoonaa euroa.

Tanskassa ollaan tyytyväisiä ohjelman toimittajaan Epiciin. Fangelin mukaan ohjelma on hintansa väärti.

– Näyttää, että se maksaa itsensä takaisin 5-10 vuodessa.

Suomessa Apotin on laskettu maksavan itsensä seitsemässä vuodessa.

Koulutus vaatia aikaa

Fangelin mukaan suurimmat ongelmat ovatkin erilaisten käytäntöjen ja työkulttuurien yhdistämisessä. Tanskassa jotkut lääkärit ovat kokeneet, että potilaiden tietosuoja voi olla vaarassa jos ohjalemaa ei osaa käyttää täydellisesti.

– Seuraavan sairaalan kohdalla satsaamme vielä enemmän henkilökunnan koulutukseen.

Gitte Fangel toivoo, että Suomessa ei aliarvioida Apotin käyttöönoton suuruutta ja aikataulua.

– Se vaatii paljon harkintaa, harjoittelua ja koulutusta. Kaksi vuotta ei ole mikään pitkä aika näin suurelle projektille. Siinä on iso työ, Fangel korostaa.

Vantaa ja Peijaksen sairaala ottavat Apotin käyttöön ensimmäisinä vuonna 2018. Vantaalla Apottia käytetään ensiksi lastensuojelussa, terveysasemilla, ikäihmisten palveluissa sekä Katriinan sairaalassa.

Lisätty Vantaan käyttökohdetietoja klo 14.58.

Korjattu 3.8.16 klo 9:36 Epic maksaa Tanskassa itsensä 5-10 vuoodessa.

.
.