Murtovarkauksien hit and run -ilmiö on täällä taas – poliisi perusti ryhmän tutkimaan rajat ylittävää rikollisuutta

Viikonloppuna Suonenjoella ja Lapinlahdella paljastuneiden omakotitalomurtojen tekotapa viittaa Itä-Suomen poliisin mukaan ulkomaalaisiin tekijöihin. Asuntomurtojen piikki osuu yleensä kesän loma-aikaan. Samat tekijät ovat voineet tehdä murtoja myös muualla Suomessa.

murto
Kodin murrettu ovi.
Yle

Poliisi epäilee, että ulkomaalaiset murtovarkaat ovat jälleen liikkeellä Pohjois-Savossa. Suonenjoella ja Lapinlahdella on murtauduttu useisiin omakotitaloihin viikonlopun aikana.

– Tämä on tyypillinen ilmiö viime vuosilta, että murtoja tehdään ryppäinä. Suurin osa on ulkomaalaisten tekemiä, niin sanottuja hit and run -tyyppisiä murtoja, kertoo Itä-Suomen poliisin ylikonstaapeli Arto Tynkkynen.

Suonenjoen ja Lapinlahden murtojen tekotapa viittaa muutoinkin poliisin mukaan ulkomaalaisiin tekijöihin. Tapauksia tutkiva rikoskomisario Mikko Lyytinen kertoo, että Suonenjoella yritykseksi jääneessä tapauksessa asukas yllätti varkaan tuulikaapissa ja hän piti tekijää ulkomaalaisena.

Varkaat jättivät puhelimet ja aseet rauhaan

Varkaat ottivat asunnoista lähinnä koruja ja rahaa, kun taas kotimaisille tekijöille olisi poliisin mukaan todennäköisesti kelvannut myös elektroniikka. Murtovarkailla olisi ollut Lyytisen mukaan tilaisuus ottaa mukaansa myös ampuma-aseita, mutta nekin varkaat jättivät rauhaan.

– Siinä on ilmeisesti taustalla se, että korut ja käteinen ovat helpompia kuljettaa ja piilottaa, Tynkkynen sanoo.

Mikko Lyytinen lisää, että näin saalis on myös helpompi vaihtaa rahaksi. Lyytinen muistuttaa, että poliisi kaipaa tutkinnan tueksi yleisöhavaintoja epäilyttävistä ajoneuvoista ja henkilöistä.

– Todennäköisesti paikkoja on tarkkailtu etukäteen ennen murtoja.

Lyytisen mukaan viime aikojen asuntomurroissa on näkynyt tekijöiden röyhkeys.

– On merkkejä siitä, että aamupäivän aikaan asukkaiden ollessa vielä pihapiirissä on tultu sisälle pääoven kautta tai talon asukkaiden ollessa vielä nukkumassa on tultu asuntoon ja viety hyvin nopeasti sieltä tavaraa ja poistuttu pikaisesti alueelta.

Asuntomurrot yleistyneet

Poliisin mukaan on mahdollista, että murtojen taustalla ovat samat tekijät ja että samat varkaat ovat voineet tehdä murtoja myös muualla Suomessa. Ulkomaalaisten tehtailemat murtovarkaudet painottuvat kesäaikaan ja sama porukka saattaa ajaa läpi Suomen murtoja tehden.

Poliisissa on polkaistu käyntiin keväällä rajat ylittävän rikollisuuden -pilottiryhmä. Rikoskomisario Anu Aro Kuopiosta kertoo, että yhteistyötä tehdään paitsi Itä-Suomen alueiden kesken myös valtakunnallisesti.

Heinäkuussa Joensuussa murtauduttiin viikonlopun aikana ainakin viiteen omakotitaloon. Näiden tapausten yhteydestä Pohjois-Savon murtoihin ei ole löydetty viitteitä.

– Ainakaan tässä vaiheessa Joensuun murrot eivät todennäköisesti liity näihin, mutta varma ei koskaan voi olla. Suonenjoen ja Lapinlahden tutkinta on vasta alussa. Se, että liittyvät tapaukset joihinkin muihin murtoihin, siitä ei ole vielä tietoa, Aro sanoo.

Arto Tynkkysen mukaan törkeät asuntoihin kohdistuneet varkaudet ja niiden yritykset ovat lisääntyneet selvästi esimerkiksi Pohjois-Savossa vuodesta 2010, mikä poliisin mukaan johtuu juuri ulkomaalaisten rikollisten rantautumisesta Suomeen. Tekijät ovat yleensä Baltian maista, suurin osa Liettuasta.

Asuntomurtojen määrä on kasvanut viime vuodesta Itä-Suomessa. Määrä lisääntyi tammi-kesäkuussa liki 27 prosenttia. Lukumäärällisesti tapauksia oli 18 enemmän kuin viime vuonna.