1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Parainen

Paraisilla kokeillaan perinteistä kalkinpolttoa – urakka kestää neljä päivää

Kenttäuuni on rakennettu Paraisten seurojentalon tontille. Uunin lämpötilan on pysyttävä lähes tuhannessa asteessa.

Kuva: YLE

Paraisilla aloitetaan keskiviikkona neljä päivää kestävä perinteiseen tapaan tehtävä kalkinpoltto. Seurojentalon tontille on rakennettu kenttäuuni, joka muistuttaa lähinnä kivikasaa. Harmaakivestä rakennettuun kenttäuuniin on ladottu yhteensä puolitoista kuutiota kalkkikiveä.

Kalkkia poltetaan ympäri vuorokauden, ja projektiin on laskettu kuluvan noin 15 kuutiota kuivaa puuta. Uunin lämpötilan on pysyttävä 800–1000 asteessa. Talkooporukassa on yhteensä 34 kalkinpolttajaa ja vuoroa vaihdetaan kolmen tunnin välein. Poltettua kalkkia pyritään valmistamaan noin kuution verran. 

Projektin vetäjä Kurt Lundqvist suhtautuu toiveikkaasti kokeilun onnistumiseen.

– Toivotaan näin, että onnistutaan tässä projektissa. Tietääkseni tämä on ensimmäinen kerta, kun tällaista perinteistä kalkinpolttoa kokeillaan Suomessa. Pahin on tietenkin, että koko uuni romahtaa. Jännityksellä odotan, että mitä tästä tulee, kommentoi Lundqvist.

Jännityksellä odotan, että mitä tästä tulee.

Kurt Lundqvist

Ennen teollista kalkintuotantoa talonpojat polttivat kalkkikiveä pääasiassa muurauslaastin valmistamiseen. Paraisilta on toimitettu poltettua kalkkia muun muassa Turun linnan laajennukseen.

– On olemassa tietoa siitä, että Paraisilta toimitettiin kalkkia Turun linnan saneeraukseen ja laajennukseen 1500-luvulla. Paraisilla oli jopa 25 kenttäuunia, joista jokaisesta toimitettiin 20–50 tonnia poltettua kalkkia Turkuun. Tuo oli siihen aikaan huomattava määrä, kertoo Lundqvist.

Kenttäuuni sytytetään Paraisilla keskiviikkona kello 16.