Ikäihmisten etujärjestö: Nordean käteisnostoihin tulevasta maksusta kärsivät eniten pienituloiset ja sairaat

Tiistaina julkisuuteen tuli tieto, jonka mukaan finanssiyhtiö Nordea muuttaa käteisnostohinnoitteluaan Suomessa ja ulkomailla. Vanhustyön keskusliiton toiminnnajohtajan Satu Helinin mukaan Nordean päätös voi johtaa siihen, että ikäihmiset nostavat kerralla suurempia summia rahaa automaatilta. Tämä taas voi olla turvallisuusriski, arvioi Helin.

talous
Satu Helin
Vanhustyön keskusliiton toiminnnajohtaja Satu HelinYle

Marraskuusta alkaen Nordean asiakkaat voivat nostaa käteistä neljä kertaa kuukaudessa ilmaiseksi. Sen jälkeen Otto-automaateilta tehdyt käteisnostot maksavat 40 senttiä nostolta.

Nordean maksupäätöksestä kärsivät eniten pienituloiset, sairaat ja muutoin heikossa sosioekonomisessa asemassa olevat.

Satu Helin, Vanhustyön keskusliitto

Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtajan Satu Helinin mukaan 40 sentin maksu ei itsessään ole iso summa, mutta kokonaiskuvassa sillä on merkitystä.

Helin sanoo, että Nordean maksupäätöksestä kärsivät eniten pienituloiset, sairaat ja muutoin heikossa sosioekonomisessa asemassa olevat. Tällä ryhmällä ei myöskään välttämättä ole varaa tai taitoa käyttää tietokonetta pankkiasioiden hoitamiseen. Käteisellä pelataan enemmän.

– Tämä [Nordean päätös] ei ole yksinomaan hyvä uutinen, Helin arvioi.

Helinin mukaan pienituloisten ja sairaiden talous on joutunut tiukille jo aiemmin kun esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakaspalvelumaksuja nostettiin vuoden alussa joissakin kunnissa.

Helinin mukaan Nordean päätös voi johtaa myös siihen, että ikäihmiset nostavat kerralla suurempia summia rahaa automaatilta, jottei automaatilla tarvitse käydä niin tiuhaan.

– Tämä voi olla turvallisuusriski, Helin arvioi.

Helin myös muistuttaa, että ikäihmisillä voi olla useita eri tulonlähteitä kuukaudessa. Näin ollen käteisnostojakin saatetaan pakon sanelemista syistä joutua tekemään useampia kertoja kuukaudessa.

– Hyvätuloisempien ihmisten elämään tällä tuskin on vaikutusta, Helin arvioi.

Nordea: Muutoksella ei suurta merkitystä pankin tuloihin

Nordean mukaan käteisnostohinnoittelun muuttamisen syynä on se, että Nordea haluaa yhtenäistää hinnoitteluaan Suomessa ja EU- ja ETA-alueella. Viestinnästä kerrotaan, ettei uusi hinnoittelutapa tuo "suurta muutosta Nordean tuottoihin."

Tällä hetkellä jokainen Nordean käteisnosto ulkomailla maksaa 60–75 senttiä. Marraskuun alussa EU- ja ETA-alueella voi tehdä kuukauden aikana neljä käteisnostoa ilmaiseksi ja viidennestä alkaen nosto maksaa 40 senttiä. Hinnoittelu muuttuu siis samanlaiseksi Suomessa ja EU- ja ETA-alueella.

Nordean mukaan (siirryt toiseen palveluun) sen asiakkaista valtaosa tekee vain yhdestä kahteen käteisnostoa kuukaudessa. Otto-automaatteja ylläpitävän Automatia Pankkiautomaatit Oy:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) käteisen käyttö Suomessa vähenee jatkuvasti. Esimerkiksi vuodesta 2001 Otto-automaattien käyttö on vähentynyt 45 prosenttia. Nordean mukaan käteisen käyttö vähenisi 5–6 prosentin vuosivauhtia. Samaan aikaan maksukorttien määrä on tasaisesti kasvanut.

Pankkien käytännöt käteisnostomaksujen suhteen vaihtelevat

Suomessa toimivien pankkien käytännöt käteisnostomaksujen suhteen vaihtelevat.

Danske Bankilla voi tehdä Otto-automaatilla viisi maksutonta käteisnostoa kuukaudessa (siirryt toiseen palveluun). Seuraavat nostot maksavat 60 senttiä kappaleelta.

Tällä hetkellä OP ei veloita Otto-automaateista tehdyistä nostoista lainkaan.

S-Pankilla asiakas voi Otto-automaatilla tehdä viisi nostoa kuukaudessa maksuttomasti (siirryt toiseen palveluun). Tämän jälkeen nostoista veloitetaan euron verran nostoa kohden.