Ukkosmyräkät katkoivat sähköjä ja aiheuttivat hälytyksiä Pohjanmaalla

Keskiviikkoyön voimakkaat ukkospuuskat ovat pitäneet pelastusviranomaiset kiireisinä Pohjanmaalla ja katkoneet paikoitellen myös sähköjä. Salamoinnin ennustetaan jatkuvan vielä päivän aikana. Pohjanmaan pelastuslaitos kehottaa pysymään sisätiloissa, kun ukkonen on päällä.

ukkonen
Rakeita talon rännin alla.
Rakeita tuli pahimman raekuuron aikaan "tulvimalla" vaasalaisen talon rännistä.Jarkko Heikkinen / Yle

Ukkosmyräkät katkoivat sähköjä ja aiheuttivat pelastuslaitokselle hälytyksiä Pohjanmaalla keskiviikkoa vasten yönä. Sähköttömiä talouksia on ollut ainakin Uudessakaarlepyyssä ja Mustasaaressa. Myös Etelä-Pohjanmaan puolella Kauhavalla on ollut sähkökatkoja. Vielä aamulla pari sataa uusikaarlepyyläistä taloutta oli ilman sähköä.

Pelastuslaitos on saanut hälytyksiä myös Vaasan saaristosta, jossa mm. Svedjeskärissä salama sytytti tuleen pienen lautamökin.

Ukkonen on vieraillut tiheään toissayöstä lähtien varsinkin Vaasan seudulla. Voimakkaat sateet ovat aiheuttaneet jonkin verran vesivahinkoja ja pelastuslaitosta ovat pitäneet kiireisenä myös automaattihälytykset.

Suojautumisohjeita

Ilmatieteenlaitoksen mukaan ukkosta on odotettavissa koko Länsi-Suomen alueella, myös sisämaassa, vielä tänään keskiviikkona. Pohjanmaan pelastuslaitos opastaa facebook-sivuillaan, että ukkosella ei kannata mennä ulos, jos sen suinkin voi välttää.

Lisäksi sisätiloissa kannattaa välttää sähkölaitteiden, lankapuhelimen, vesiputkiin liittyvien kohteiden ja tulisijojen käyttöä ja läheisyyttä. Ulkona auto tai muu metallikorinen kulkuväline antaa hyvän suojan. Polku- ja moottoripyöräilyä kehotetaan välttämään. Pohjanmaan pelastuslaitos muistuttaa vielä, että sateenvarjoa ei saisi ukkosella käyttää.