Renny Harlin Mäntyharjulle – uusi elokuva Suomen ensi-illassa mökkipaikkakunnalla

Suomen kansainvälisesti menestynein elokuvaohjaaja Renny Harlin saapuu viikonloppuna Mäntyharjulle esittelemään uuden elokuvansa Skiptracen. Mökkiläisten suosimassa pikkukunnassa järjestetään ensimmäistä kertaa komediaelokuvaan keskittyvä Ilokuvafestivaali.

Kotimaa
Elokuvaohjaaja Renny Harlin.
Future Films

Etelä-Savon Mäntyharju on monelle kesämökkeilijälle tuttu ja läheinen paikka. Nyt niin mökkiläisten kuin paikkakunnan vakioasukkaiden loppukesää piristämään järjestetään ensimmäistä kertaa Ilokuvafestivaali.

Tapahtuman takana ovat paikkakunnan uudet kesäasukkaat, elokuvaohjaaja Roosa Toivonen ja säveltäjä Tuomas Kantelinen. Pariskunnan kontaktien ansiosta Ilokuvafestivaalille saapuu nimekkäitä esiintyjiä, kuten nykyisin Kiinassa asuva elokuvaohjaaja Renny Harlin.

Kantelinen on tuntenut Harlinin yli kymmenen vuoden ajan ja säveltänyt musiikin muutamaan hänen elokuvaansa.

– Rennylla on nyt pieni tauon paikka ennen seuraavan elokuvan kuvauksia ja hän mielellään tulee aina Suomeen kun pääsee. Meidän kutsumana hän suostui antamaan leffankin tänne, Kantelinen kertoo.

Kiinassa Harlin heiluu valtavan tuotantokoneiston päällikkönä

Kyse on oikeastaan Harlinin vastavierailusta, sillä Kantelinen ja Toivonen ovat käyneet hänen luonaan Pekingissä jo neljä kertaa. He ovat myös omin silmin nähneet, millainen tuotantokoneisto uuden Skiptrace-toimintakomedian takana on.

– Siellä oli 450 hengen kuvausryhmä Rennyn alaisuudessa tekemässä leffaa. Se oli valtava operaatio, jossa miehemme maailmalla oli megafonin kanssa kuninkaana siellä, kuvaa Toivonen.

Skiptracen pääosissa nähdään Jackie Chan ja Johnny Knoxville. Kantelinen nauraa, että toimintarymistelyistä tunnettu Chan valmistautui kohtauksiin imuroimalla studion lattiaa.

– Taistelukohtauksissa joudutaan kaatumaan ja heittäytymään lattioille ja tullaan seinien läpi, niin he haluavat aina pitää kaikki kivet pois sieltä alta. Chan haluaa varmistaa, että paikka johon romahdetaan, on todellakin siisti. Se on hänelle pieni terapiajuttu.

Renny Harlin Skiptrace-elokuvan kuvauksissa Kiinassa.
Renny Harlin Skiptrace-elokuvan kuvauksissa Kiinassa. Future Films

Festivaalin ohjelmisto pursuaa lämminhenkistä draamaa

Vaikka Harlinin uusi elokuva komediallinen onkin, poikkeaa se toimintansa puolesta festivaalin muusta ohjelmistosta. Elokuvaohjaaja Roosa Toivonen ja säveltäjä Tuomas Kantelinen halusivat luoda tapahtuman, joka tuottaa katsojilleen iloa kohottavilla tarinoilla ja onnellisillla lopuilla.

– Me ollaan Tuomaksen kanssa käyty paljon filmifestivaaleilla ja tehty sellainen yleinen huomio, että tosi usein festivaalien tarjonta on aika masentavaa. Kun on katsonut kolme, neljä elokuvaa niin on suurin piirtein valmis heittämään tulevaisuuden toivon ja uskon ihmisyyteen, kuvaa Toivonen.

Nyt ensimmäisenä vuonna festivaalin teemana on rakkaus. Torstaina nähdään muun muassa Susanne Bierin Love Is All You Need (2012) ja Wes Andersonin Moonrise Kingdom (2013).

– Rakkauselokuvat taas tuli nimenomaan siitä, että me ollaan koettu usein, että naiset jää jalkoihin ohjelmistoissa. Jos mennään taloudellisen voiton perässä elokuvateatteritoiminnassa, niin silloin suuret sadan miljoonan taisteluspektaakkelit vie voiton laadukkaasta pikku draamasta, joka olisi suunnattu naisille, sanoo Toivonen.

Kantelinen kiirehtii huomauttamaan, ettei festivaali ole suunnattu pelkästään naisille.

– Miehillekin tunnepitoiset elokuvat ovat erittäin tervetulleita, sitä ei monet ehkä vaan tiedä, tuumii Tuomas Kantelinen.