Espanjan poliittinen umpikuja seisoo tukossa ja ummehtuu

Sosialistit eivät ole suostuneet muodostamaan hallitusta vaalit voittaneen kansanpuolueen kanssa. Espanja on ollut ilman täysivaltaista hallitusta jo yli seitsemän kuukautta.

Yle maailmalla
Rajoy ja Sanchez
Espanjan virkaa tekevä pääministeri Mariano Rajoy (vas.) ei saanut sovittua hallituksesta sosialistipuolueen Pedro Sánchezin kanssa ystävällisestä kättelystä huolimatta.Mariscal /EPA

Mediajännitys tiivistyi, kun sosialistijohtaja Pedro Sánchez ja oikeiston kansanpuolueen virkaa tekevä pääministeri Mariano Rajoy tapasivat eilen tiistaina.

Kuvaajat tungeksivat heidän ympärillään vauhkoina. Suorissa televisiolähetyksissä laskettiin, että kättely kesti 33 sekuntia. Sánchezilla oli sininen kravatti, Rajoylla punainen. Olisivatko ne sovinnon merkkejä?

Eivät olleet. Vajaan tunnin kestänyt tapaaminen suljettujen ovien takana vahvisti, että Espanjan ummehtuvassa poliittisessa umpikujassa ei näy juuri muutoksia.

Sánchezin "ei" Rajoylle on yhtä jyrkkä kuin ennenkin. Sosialistit eivät suostu edes neuvottelemaan hallituksen muodostamisesta kansanpuolueen kanssa.

"Se on herra Rajoyn ongelma"

– Rajoyn ei pidä yrittää neuvotella sosialistipuolueen kanssa, vaan oikeiston kanssa. Hänen on löydettävä hallitukselleen tuki oman ideologiansa piiristä, Sánchez toisti jyrkän kantansa tapaamisen jälkeen.

– Jos kukaan ei halua sopia herra Rajoyn kanssa, niin se on herra Rajoyn ongelma ja täysin hänen vastuullaan, eikä muiden puolueiden vastuulla, Sánchez jatkoi sarkastisesti.

Mariano Rajoyn kansanpuolue oli juhannuksena pidettyjen uusintavaalien selvä voittaja kolmanneksen ääniosuudella, mutta se ei tuonut oikeistolle enemmistöä.

Rajoy tarvitsisi välttämättä sosialistien tuen voidakseen koota uuden hallituksen. Liberaalipuolue Ciudadanos lupaa hyväksyä kansanpuolueen vähemmistöhallituksen, mutta se ei riitä.

Muita tukijoita Rajoyn on liki mahdoton löytää parlamentin eri uusvasemmistoryhmistä ja alueellisista nationalistipuolueista.

Sosialistit menettivät paikkoja uusintavaaleissa, mutta hallituksen muodostaminen on heidän peukalonsa alla.

– Jos sosialistien blokeeraus jatkuu, se johtaa kolmansiin vaaleihin, Rajoy varoitti.

Hän sanoi tarjonneensa Sánchezille yhteisiä työryhmiä hallitusohjelman valmisteluun, mutta turhaan.

Valtapelin hinta nousee

Nuoren Pedro Sánchezin epäillään tavoittelevan valtaa sosialisteille, jos Rajoy epäonnistuu.

Valtapelin jatkaminen voi kuitenkin käydä kalliiksi, sillä Espanja on ollut jo yli seitsemän kuukautta ilman täysivaltaista hallitusta.

Normaaliin työskentelyyn kykenevä parlamentti maalla oli viimeksi viime vuoden lokakuussa.

Ensi vuoden budjetti olisi valmistettava syyskuun aikana. Lokakuun puoliväliin mennessä EU:lle pitäisi antaa uusi suunnitelma repsahtaneen budjettivajeen supistamiseksi – tai muuten uhkaa noin kuuden miljardin euron sakko ja tukien menetykset.

Ulkomaisten ja kotimaisten sijoittajien luottamus horjuu. Viime aikojen suotuisa talouskehitys on uhattuna.

Lisäksi Katalonian itsehallintoalueen separatistijohto vie eteenpäin laitonta irtautumishankettaan, johon valtiovallan pitäisi pystyä lujasti yhtenäisenä puuttumaan.

Monet vanhat päivänpolitiikan jättäneet sosialistit, kuten ex-pääministeri Felipe Gonzalez, ovat kehottaneet Sánchezia hyväksymään Rajoyn vähemmistöhallituksen ainoana vakautta tukevana mahdollisuutena.

Puolueen nykyjohto on kuitenkin vastannut arvosteluun sanomalla päättävänsä itse mitä tekevät.