Ampiaisenpisto tappaa Suomessa lähes vuosittain – lasten allergiakuolemilta vältytty

Suomessa kuolee vuosittain aikuisia ampiaisten pistojen, lääkkeiden ja ruoka-aineiden aiheuttamiin vakaviin allergisiin reaktioihin. Lasten allergiakuolemia Suomessa ei ole ollut viime vuosina.

Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Lähes vuosittain joku aikuinen kuolee ampiaisen piston aiheuttamaan anafylaktiseen reaktioon.

Vakavat allergiset reaktiot tappavat Suomessa useita aikuisia joka vuosi. Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan yleisimpia anafylaksiakuoleman aiheuttajia ovat ampiaisen pistot, lääkkeet ja ruoka-aineet.

Sen sijaan alle 16-vuotiaita lapsia ei ole kuollut anafylaktisiin reaktioihin Suomessa viime vuosina. Päätutkijana toimineen Tampereen yliopistollisen sairaalan allergiakeskuksen lastenlääkäri Juho Kivistön mukaan tämä oli iloinen yllätys.

– Kansainvälisestikin tämä on hyvin kiinnostava ja poikkeuksellinen löydös. Monissa muissa kansainvälisissä tutkimuksissa on esiintynyt lasten kuolemia, Kivistö sanoo.

Kivistön arvio, että erinomaista tilannetta lasten kuolemien osalta voi selittää suomalainen korkeatasoinen astman hoito. Huonon astman hoitotasapainon tiedetään olevalle riski kuolemaan johtavalle anafylaksialle.

– Vaikka meillä ei ollut näitä lasten ruoka-aineista johtuvia anafylaktisiakuolemia, niin missään nimessä ei voida antaa takuuta, etteikö näitä voisi jatkossa tulla, Kivistö muistuttaa.

Allergioiden yleistyminen voi selittää kuolemia

Kansainvälisesti vertailuna Suomessa sattuu anafylaksiakuolemia suhteellisen vähän. Aikuisten allergiakuolemissa on kuitenkin havaittu Suomessa lievästi nouseva trendi.

Tutkijan mukaan anfylaksiakuolemien määrän yleistymistä voi selittää allergisten sairauksien lisääntyminen väestössä.

– Loogisin selitys on se, että tämä heijastelee sitä allergisten sairauksien tautitaakkaa väestössä, että näitä kuolemantapauksiakin on, Kivistö toteaa.

Tutkimusta varten käytiin läpi kaikkien allergiseen reaktioon kuolleiden suomalaisten kuolintodistukset vuosina 1996-2013. Yhteensä kuolemia oli Suomessa tällä aikavälillä 56. Kuolleista 61 prosenttia oli miehiä.

Tutkimuksessa oli mukana tutkijoita Suomesta ja Karoliinisesta instituutista Tukholmasta. Tutkimuksen tulokset on julkaistu kansainvälisessä Journal on Allergy and Clinical Immunology -lehdessä.

Ei syytä paniikkiin

Vaikka ampiaiset ovat nyt loppukesästä arhäkimmillään, Kivistön mukaan yleiseen panikoimiseen ei ole syytä.

– Jos joku saa suunkutinaa jostain ruoka-aineesta tai ampiaisen pistosta paukaman, niin ei ole syytä paniikkiin, Kivistö ohjeistaa. 

Jos ampiaisenpistosta aiheutuu laaja-alaista kutisevaa nokkosrokkoihottumaa ja hengenahdistusta, niin silloin on syytä käydä lääkärissä.

– Vaikka tilanne olisi ohittunutkin, niin on yleensä perusteltua tehdä allergologisiin jatkoselvityksiin lähetettä. Meillä on tarjolla vaikeisiin allergioihin siedätyshoitoja, Kivistö sanoo.

Täsmennetty klo 10.39 miesten osuus kuolleista prosenttiluvuksi.