”Huoneistossa kotieläimiä" –tarra saattaa pelastaa lemmikkisi

Onnettomuustilanteessa helpottaa, jos pelastaja tietää, että asunnossa on lemmikki. Esimerkiksi tulipalotilanteessa palomies tietää pelastaa lemmikin, ja toisaalta varautua ehkä reviiriään puolustavaan koiraan. Tarra oven ulkopuolella helpottaa myös omistajan elämää sinä aikana, kun lemmikki on kotona yksin.

Kotimaa
Huoneistossa kotieläimä-tarra
Oulu-Koillismaan pelastuslaitos

Onnettomuustilanteessa asuntoon pyrkivä pelastaja voi pelästyttää lemmikin ja esimerkiksi koira voi alkaa käyttäytyä uhkaavasti puolustaessaan reviriään. Jotta pelastustyöntekijät ja ensihoitajat osaisivat varautua lemmikkiin, olisi asunnon ovessa hyvä olla "Huoneistossa kotieläimiä" -tarra,

– Tarroja on kysytty, niitä on mennyt ja tilattu lisääkin, kertoo riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta.

Pelastuslaitokset eivät vaadi tarraa ovenpieleen, mutta koska siitä hyötyy myös lemmikin omistaja, niitä halutaan.

– Omistajat ovat huolissaan kotieläimistä, kun ne ovat yksin kotona. Tarra rauhoittaa mieltä, kun omistajat tietävät sen viestivät pelastajille lemmikin olemassaolosta.

Kun palomiehet tietävät tarran nähtyään jo ennen asuntoon menoa, että sisällä saattaa olla lemmikki, sen mahdollisuus pelastua palavasta asunnosta paranee.

Tarroja saa maksutta oman alueensa pelatuslaitoksen palotarkastajalta.

Lemmikeistä kertova tarra helpottaa sisälle menemistä.

Tomi Honkakunnas

Tarra valmistaa kohtaamiseen

Honkakunnas kertoo, että kerrostaloissa palomiehet joutuvat kiertämään naapuriasunnoissa, jos yhdessä huoneistossa on ollut esimerkiksi pieni tulipalon alku.

– Kierrämme yleisavainta käyttäen asunnoissa, ja kyllähän se lemmikeistä kertova tarra helpottaa sisälle menemistä.

– Tietysti on lähtökohtaisesti omistajan vastuulla laittaa lemmikki esimerkiksi eri huoneeseen, mutta jos lemmikki on yksin kotona, niin pelastajien on hyvä osata varautua kohtaamiseen.

Palomiesten lisäksi myös ensihoitajat kohtaavat lemmikkejä.

– Jos asukas on saanut sairaskohtauksen ja joudutaan murtautumaan sisälle, on vain sovellettava, että saadaan lemmikki haltuun ja siirrettyä toiseen huoneeseen, jotta päästään huolehtimana potilaasta, Honkakunnas kertoo.

On vain sovellettava, että saadaan lemmikki haltuun.

Tomi Honkakunnas

Pelastajien pitää osata käsitellä eläimiä

Palotarkastaja Katja Forsström kertoo, että pelastushenkilöstöä ei erikseen kouluteta kohtaamaan lemmikkieläimiä, toisin kuin isompia tuotantoeläimiä kuten hevosia ja lehmiä.

– Tuotantoeläinten käsittelyyn koulutetaan, koska ne ovat yleensä haastavampia onnettomuustilanteissa.

Forsstömin mukaan pelastushenkilöstöllä on kuitenkin taitoa kohdata lemmikkejä.

– Pelastajien puolella on paljon eläinihmisiä, jotka osaavat käsitellä eläimiä.

Honkakunnas muistelee, että silloin kun pelastuslaitos yleisesti teki asuntojen palotarkastuksia, tarkastus saattoi jäädä kesken.

– Ei ollut tavatonta, että tarkastus saattoi jäädä tekemättä, kun oli reviiritietoinen koira vastassa.