1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Näin Suomessa: Korruptio yleisempää yrityksissä kuin julkisella sektorilla

Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksessa selvitettiin korruptiorikollisuutta Suomessa. Varojen väärinkäyttö on tutkimuksen mukaan yleisin korruption muoto.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Korruptio Suomessa on selvästi yleisempää yritystoiminnassa kuin julkisella sektorilla, selviää Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksesta. Tutkimuksessa tarkasteltiin poliisin tietoon tullutta korruptiorikollisuutta vuosilta 2011-2014.

Vuosien aikana korruptioon viittaavia rikosilmoituksia tehtiin 516 kappaletta. Ilmoituksia oli noin 10 prosenttia enemmän kuin edellisellä, vuosien 2007-2010 seurantajaksolla.

Varojen väärinkäyttö on tutkimuksen mukaan yleisin korruption muoto Suomessa, mutta tietojen väärinkäyttöön liittyvät tapaukset ovat kasvussa. Useissa tapauksissa yrityksessä korkeassa asemassa oleva henkilö käyttää luottamuksellista tietoa omaksi hyödykseen.

– Yritystoiminta näkyy selvästi vahvemmin korruption taustalla kuin edellisessä tutkimuksessa. Julkisen sektorin toimijoiden sisäinen tai keskinäinen korruptio on huomattavasti harvinaisempaa kuin yritystoiminnan korruptio, kertoo Poliisiammattikorkeakoulun tutkija Suvi-Tuuli Mansikkamäki.

Tutkimuksen mukaan noin joka toinen korruptiotapaus on yrityksen sisäinen tai yritysten välinen.

Näytön hankkiminen korruptiosta on hankalaa. Korruptiorikosepäilyistä vajaa 60 prosenttia päätyy syyteharkintaan.