Näkövammaisten opaskoirien kilpailutus pielessä – oikeus ei määrännyt korvauksia

Markkinaoikeus on torjunut opaskoirien hankinnasta vaaditut hyvitykset Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymältä.

opaskoirat
opaskoira Peetro
YLE / Matti Kauvo

Näkövammaisten apuna toimivista opaskoirista syntynyt riita on ratkaistu markkinaoikeudessa.

Markkinaoikeus katsoo, että Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän opaskoirien hankintaa ei ole kilpailutettu lain edellyttämällä tavalla. Päijäthämäläisten näkövammaisten käytössä on kuusi opaskoiraa, jotka terveysyhtymä on hankkinut Näkövammaisten keskusliiton opaskoirakoulusta.

Opaskoirapalveluista terveysyhtymä sopi Näkövammaisten keskusliiton kanssa jo yli kymmenen vuotta sitten. Asia nousi esille viime vuonna, kun terveysyhtymä ei järjestänyt hankintakilpailua yksittäisestä opaskoirasta.

Menettelystä suivaantunut yritys valitti markkinaoikeuteen ja vaati siellä kymmenien tuhansien eurojen hyvitystä menetetyistä tuloista.

Yhden opaskoiran palvelusajan arvioidaan kestävän kymmenen vuotta ja markkinaoikeuden mukaan näkövammainen voi käyttää samaa koiraa koko ajan. Oikeus ei hyväksynyt kuitenkaan sitä, että uusia opaskoiria hankitaan jo vuonna 2003 tehdyn sopimuksen perusteella.

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä välttyi kuitenkin markkinaoikeudessa hyvitysmaksulta. Oikeuden mukaan valittajalla ei nimittäin olisi ollut todellista mahdollisuutta voittaa tarjouskilpailua.

Sosiaali- ja terveysyhtymän on silti maksettava tuhannen euron edestä valittaneen yrityksen oikeuskuluja jutussa.