1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Turvapaikanhakijoiden bändit Faces-festivaalin avauspäivän tähtinä

Tänä viikonloppuna järjestettävä Faces-festivaali omistaa avauspäivänsä perjantain turvapaikanhakijoiden bändeille. Yksi esiintyvistä kokoonpanoista on koottu festivaalin kotipaikan Raaseporin vastaanottokeskuksien asukkaista. Mukana on myös jo pidempään yhdessä esiintyneitä paikallisia muusikoita.

Kuva: Päivi Vuorinen

Vanhan margariinitehtaan suojissa sijiaitsevaan musiikkistudioon on ahtautunut kymmenkunta ihmistä, jotka puhuvat ainakin neljää eri kieltä.

– Osa turvapaikanhakijoista on ollut mukana, lähtenyt pois, tullut mukaan, lähtenyt, eli tämä on hyvin vaihteleva porukka. Pääasiallisin tavoite on tehdä musiikkia yhdessä paikallisten kanssa, uusia versioita meille ja heille tärkeistä kappaleista. Positiivinen tekemisen fiilinki on se tärkein asia, kokoonpanon "isä" Antsu Vuorinen kuvailee projektia.

Irakilaiset tarttuivat kitaraan ja viuluun

Vuorinen halaa lämpimästi treeneihin saapuvaa Hussein Mohammedia. Ennestään täysin soittotaidoton irakilaisnuorukainen räppää ja opettelee kitaransoittoa.

– Tämä on mahtavaa varsinkin, kun en ole ennen soittanut mitään instrumenttia. Perjantain keikka on tosi hieno juttu, Mohammed hymyilee.

– Soitamme musiikkia monesta maasta ja monella eri kielellä. Minusta tuntuu, että se on uusi asia meille kaikille ja tosi kivaa, sanoo puolestaan kokoonpanon viulisti Ismail Ibrahem.

Projektibändi on esiintynyt Raaseporissa kaksi kertaa, mutta molemmat nuorukaiset odottavat erityisen innokkaasti nimenomaan festivaalikeikkaa.

– Menneet esiintymiset olivat meille hyvää harjoitusta, ja nyt olemme valmiita esiintymään isommassa tapahtumassa, Ibrahem iloitsee.

Bändin harjoitukset ovat tunteiden vuoristorataa

Sekä Hussein Mohammed että Ismail Ibrahem ovat viettäneet Meltolan vastaanottokeskuksessa jo vuoden päivät. Antsu Vuorinen liikuttuu kyyneliin, kun häneltä kysyy bänditoiminnan merkitystä turvapaikanhakijoille.

Kuva: Yle

– En mä tiedä ... katso ... kuuntele ..., Vuorinen sanoo pyyhkien silmiään ja osoitellen harjoitustilaan päin.

– Oikeastaan alku oli vähän hankala, kun kaikki oli vähän varautuneita, mutta tunnelma on pikkuhiljaa vapautunut. Välillä tulee toki esiin se, että pojat eivät tiedä, että saavatko he jäädä Suomeen ja mikä heidän tulevaisuus on, Vuorinen huokaa.

SONICcontrol-nimellä Faces-festivaalilla esiintyvässä kokoonpanossa on turvapaikanhakijoita Irakista ja Somaliasta sekä jo ennestään yhdessä esiintyneitä raaseporilaismuusikoita.