Erilainen tie pikkupoikien unelma-ammattiin – haave toteutui kaivospalomiehenä

Terrafamella sopimuspalomiehenkään aika ei käy tylsäksi. Kuudenkymmenen neliökilometrin eli kolmasosan Helsingistä kokoisella alueella hoidetaan päivystyksen lisäksi huoltotyöt, laitteiston huollot ja sammuttimien vaihdot sekä asennukset.

ilmiöt
Sami Tuomainen
Terhi Marjakangas / Yle

Kolme vuotta Talvivaaran entisellä nikkelikaivosalueella sopimuspalomiehenä työskennelleen Sami Tuomaisen työympäristö on tuonut omat mausteensa työhön. Riskikohteet, kuten Terrafame vaatiivat oman palokuntansa, joka tuntee joka tuntee alueen, sen vaarat ja kemikaalit.

– Välillä oli kuin fysiikan tunneilla, kun piti opetella kemikaalit, Tuomainen kertoo.

Kaivosteollisuusympäristössä työtehtävätkään eivät ole ihan tavanomaisia. Kissoja ei ole puista pelastettu.

– Irto- ja metsästykoiria sen sijaan liikkuu jonkin verran meidän työmaalla.

Terrafamella palomiehet työskentelevät pareittain viidessä vuorossa. Lisäksi alueella työskentelee turvallisuuspuolen palokoulutettuja vartijoita.

Pikkupojan haaveesta totta

Sopimuspalomies on verrattavissa vapaapalokuntalaiseen. Sopimuspalomiehelle suurin osa työajasta on päivystämistä yöllä ja virka-ajan ulkopuolella.

– Asemalla on erikseen kantahenkilökunta, joka on työsuhteessa pelastuslaitoksen kanssa. He ovat käyneet Kuopiossa tai Helsingissä opiston. He ovat päätoimisia palomiehiä. Sopimusmiehille kuuluu päivystäminen kuntapuolella.

Välillä oli kuin fysiikan tunneilla, kun piti opetella kemikaalit.

Sami Tuomainen

Vaikka päivystys vie paljon ajasta, ei Terrafamella palomiehen aika käy tylsäksi. Huoltotyöt, laitteiston huollot ja sammuttimien vaihdot sekä asennukset ottavat aikaa.

Sopimuspalomieheksikään ei kuka tahansa pääse.

– Näihin on oma urapolkunsa. Minulla tämä lähti etenemään sammutustyön kurssista. Siitä pääsee konemieheksi ja autokuskiksi. Sitten tulevat savusukelluskurssi ja kemikaalikurssit.

Kemikaali- ja savusukeltajan pätevyyttä testataan vuosittain. Lisäksi kunnon on oltava kohdillaan.

Sami Tuomaisen tarina on klassinen. Pikkupoika haaveili, että joskus hänkin on iso ja vahva palomies. Turvallisuusalan työt veivät miestä 10 vuoden ajan, kunnes suvun VPK-historia veti puoleensa.

– Olen tykännyt tästä askeleesta. Hyvä, että uskalsin sen ottaa. Tämä on mieluista hommaa: koskaan ei tiedä, mitä päivän aikana tapahtuu.