1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tavaran arvon väärin ilmoittaminen yleisin tullihuijaus: "Vie kohtuuttoman paljon työaikaa"

Tavaraa ulkomailta tilaava yrittää usein huijata tullia maahantuontimaksut välttääkseen. Paketteja kulkee postissa niin paljon, ettei tulli ehdi kaikkien pakettien arvoa määrittelemään.

Tulli kerää tänä vuonna arviolta miljoona euroa enemmän arvonlisäveroa. Kuva: Yle

Ulkomailta nettikaupoista tilattujen tuotteiden tullihuijausyritykset ovat kasvussa. Eniten tullia yritetään huijata ilmoittamalla ulkomailta EU:n ulkopuolelta tilatun tavaran arvo väärin. Näitä tapauksia tulli kohtaa päivittäin.

EU:n ulkopuolelta tulevasta tavarasta pitää tehdä tulliselvitys aina, jos lähetyksen arvo on 22 euroa tai enemmän. Maksettavaksi tulee arvonlisävero ja yli 150 euron arvoisista tuotteista maksuun menee myös tullimaksut.

– Meillä on kohtuullisen hyvät prosessit, joilla pystymme valvomaan ja havaitsemaan huijauksia. Jatkossa meidän pitää panostaa uuteen tekniikkaan ja automaatioon, kertoo lentotullin päällikkö Mika Pitkäniemi.

Valtava pakettimäärä

Tullin kannalta vähäarvoisten tavaroiden arvon väärin ilmoittamisen tutkiminen on hankalaa, koska se vie kohtuuttoman paljon kallista työaikaa.

Ulkomaan nettikaupassa kulkevien lähetysten määrä kasvaa jatkuvasti. Postin mukaan esimerkiksi Kiinasta saapuvien, alle 22 euron arvoisten kirjelähetysten määrä on kasvanut 8-9 prosenttia vuosittain. Viimevuonna Lentotullin läpi kulki peräti 37 miljoonaa lähetystä. Näistä noin kolmannes tulee kolmansista maista EU:n ulkopuolelta.

Määrä on niin iso, ettei ihan kaikkia pystytä lähetyskohtaisesti katsomaan.

Mika Pitkäniemi, lentotullin päällikkö

Lentotullin työntekijät käsittelevät päivittäin siis useita kymmeniä tuhansia lähetyksiä.

– Määrä on niin iso, ettei ihan kaikkia pystytä lähetyskohtaisesti katsomaan.

Palautuu kymmeniä takaisin lähettäjälle

Osa Suomeen saapuvista tulliselvitettävistä tavaroista jätetään kokonaan noutamatta. Posti varastoi lähetyksiä 20 päivää, jona aikana tulliselvitys pitää tehdä. Jos tulliselvitys jätetään tekemättä, Posti palauttaa lähetyksen takaisin lähettäjälle. Pitkäniemen mukaan lähetyksiä palautuu useita kymmeniä päivittäin.

– Jos tavaraa ei tullata, se palautetaan takaisin EU:n ulkopuolelle ja asia on meidän puolesta silloin kunnossa. Asiakas ja verkkokauppa joutuvat sitten sopimaan asiat keskenään.