1. yle.fi
  2. Uutiset

Ryanair lopettaa jälleen Suomen-lennot talveksi – Tampere ja Lappeenranta neuvottelevat jatkosta

Halpalentoyhtiö Ryanair lopettaa Suomen-lentonsa jälleen lokakuun lopulla. Tampereen ja Lappeenrannan kentillä toivotaan Ryanairin lennoille jatkoa kesällä 2017, mutta yhtiö ei ole vielä päättänyt Suomen lentojen jatkumisesta.

Kotimaan uutiset
Ryanair Lappeenrannan lentokentällä

Ryanair lentää tänä kesänä ainoastaan kahta reittiä Suomeen – Budapestistä ja Bremenistä Tampere-Pirkkalan kentälle. Lappeenranta ei tällä hetkellä näy lainkaan yhtiön reittikartassa. Lennot Suomeen päättyvät lokakuun lopulla.

– Me emme suunnittele lentoja Suomesta tulevana talvena, vahvistaa Ryanairin myynti- ja markkinointijohtaja Arune Jaraite.

Ryanair keskeytti lentonsa Suomeen myös viime talveksi. Tampereella ja Lappeenrannassa ollaan toiveikkaita Ryanairin paluusta kesällä 2017.

– Molempien Tampereen reittien täyttöaste on ollut hyvä ja yhtiö on tehnyt täällä hyvää tulosta, sanoo Tampereen kaupunkiseudun lentoliikenteen kehittämisen johtaja Marja Aalto.

– Käymme neuvotteluja Ryanairin kanssa kesän 2017 lennoista, myöntää Lappeenrannan Lentoasema Oy:n toimitusjohtaja Petteri Lehti.

Lehti tosin muistuttaa, että Ryanair on vain yksi noin kymmenestä lentoyhtiöstä, joiden kanssa keskustelut ovat käynnissä.

Britannian Brexit tuo lisää kapasiteettia Ryanairin Saksan reiteille

Britannian Brexit-äänestyksen tulos saattaa tuoda lisää kiinnostusta Suomen lennoille, sillä Ryanair on ilmoittanut vähentävänsä kapasiteettia Lontoon Stanstedista, jossa on yhtiön suurin solmukenttä. Osan Stanstediin sijoitetuista 40 matkustajakoneesta Ryanair aikoo siirtää Italiaan, Espanjaan ja Saksaan.

– Brexitin jälkeen meidän on mahdoton edes keskustella Tampere-Lontoo-reitin avaamisesta uudelleen, sanoo Marja Aalto.

Sen sijaan Aalto on toiveikas Saksan ja Suomen välisistä halpalennoista.

– Esimerkiksi Köln on kohde, josta kannattaisi lentää Tampereelle. Olemme ehdottaneet muitakin uusia kohteita, mutta vastauksia ei ole vielä saatu, jatkaa Aalto.

Ryanair on aiemmin lentänyt Lappeenrantaan Weezestä, joka sijaitsee Amsterdamin ja Düsseldorfin puolivälissä.

Ryanair karsii pitkiä lentoreittejä

Ryanair julkisti juuri tehneensä heinäkuussa uuden matkustajaennätyksen. Yhtiö kuljetti yhden kuukauden aikana ennätykselliset 11,3 miljoonaa matkustajaa ja koneiden täyttöaste oli peräti 96 prosenttia.

Hyvä tulos on seurausta pitkien lentoreittien karsimisesta ja keskittymisestä lyhyiden ja keskipitkän matkojen lentoihin, jolloin yhden päivän aikana yksi lentokone ehtii kuljettamaan enemmän matkustajia.

– Käymme neuvotteluja ainoastaan sellaisista reiteistä, joissa lentoaika on enintään kaksi ja puoli tuntia, sanoo lentoliikenteen kehitysjohtaja Marja Aalto.

Tämä merkitsee käytännössä, ettei Tampereella kannata herätellä suuria toiveita Ryanairin suorista lennoista Espanjan lomakohteisiin Malagaan tai Alicanteen eikä Lappeenrannassa lennoista Italian Milanoon.

Ryanair ilmoittaa kesäkauden 2017 lennoista lokakuun aikana.

Lue seuraavaksi