1. yle.fi
  2. Uutiset

Teatterilaiset muistelevat Jouko Turkkaa – "Oman aikakautensa ikoni"

Jouko Turkka oli vaativa ja periksiantamaton teatterintekijä ja opettaja. Osa oppilaista sai Turkalta elämänkestävät eväät taiteentekemiseen, toisille jäi hänestä traumoja.

kulttuuri
Jouko Turkka
Jouko Turkka 29. elokuuta 1983.Touko Yrttimaa / Yle

Kansanedustaja Timo Harakka opiskeli Teatterikorkeakoulussa Jouko Turkan alaisuudessa vuodesta 1985. Turkka oli juuri lopettanut koulun rehtorina, mutta toimi ohjaajantyön professorina.

– Aivan unohtumaton kokemus tuolta ajalta on Hamlet-näytelmä, johon Turkka otti mukaan meidät kaikki opiskelijat.

Harakka muistaa Turkan tiukkana opettajana ja vaativana opettaja. Monille hän oli myös esikuva.

– Osa sai elämän kestävät eväät taiteelliseen työhön, osalle jäi myös traumoja. Turkan vaikutus ohjaajiin oli voimakas, välillä tuntuu, että liiankin voimakas. Turkan vahva teatterinäkemys pani jokaisen oppilaan pohtimaan sitä, mitä on teatteri, mihin sitä tarvitaan, miten voisin täyttää paikkani taiteilijana ja löytää itseni omaäänisenä tekijänä. Tässä suhteessa Jouko Turkka oli aivan ainutlaatuinen ja korvaamaton näkijä.

Jouko Turkan persoona oli niin vahva, että puhuttiin Turkan opetuslapsista.

– Turkan kaltaisten voimakkaiden ihmisten yhteydessä syntyy usein kiusaus jäljittelyyn. Turkan keskeinen oppi oli kuitenkin se, ettei pidä tehdä samanlaista, vaan ottaa opista tinkimätön tapa lähestyä maailmaa ja toteuttaa sitä omalla tavallaan. Esa Kirkkopellon kaltaiset tekijät ovat kyenneet löytämään oman, vahvan äänensä.

Jouko Turkan vaikutus tämän päivän suomalaiseen teatteritaiteeseen on valtava, arvioi Timo Harakka.

– Suuri osa suomalaisten lemmikkinäyttelijöistä on Turkan koulun käyneitä.

Turkan kausi Teatterikorkeakoulussa oli tuulinen. Turkan erottamisvaateita käsiteltiin eduskuntaa myöten. Turkalle kouhunta oli näyttö teatterin voimasta, arvelee Timo Harakka.

– Teatterin ja ylipäänsä taiteen merkitys on siinä, että se on jossain määrin vaarallista, eikä ainoastaan porvariston hupi, jossa väliaikatarjoilu on tärkeämpää kuin se, mitä näyttämöllä tapahtuu.

Näyttelijä Eppu Salminen: "Turkka oli oman aikakautensa ikoni"

Näyttelijä Eppu Salminen
YLE

Eppu Salmisen sanoin Jouko Turkka oli dramatiikan mestari. Uutinen teatterilegendan poismenosta tuli julkisuuteen juuri kesken Tampereen Teatterikesän, jossa Salminen itsekin esiintyy.

– Turkka oli oman aikakautensa ikoni. Kaikki sukupolveni näyttelijät tietävät, kuka on Jouko Turkka. Tänään häntä varmasti kaupungilla muistellaan.

Salmisen ensikosketus Jouko Turkkaan syntyi Teatterikorkeakoulun pääsykokeissa vuonna 1984. Salminen oli tuolloin 18-vuotias. Kaksipäiväisten pääsykokeiden rajuus yllätti hänet, vaikka takana oli harjoituksia Lahden hyppyrimäen rappusiltakin.

– Punnerrusten määrä ei ollut satoja, vaan varmaan tuhansia. Muistan aina sen, kun en pystynyt liftaamaan takaisin Lahteen ilman, että pitelin toisella kädellä toista kättä ilmassa.

– Pääsykokeissa Turkka sanoi, että ottaisi minut kyllä sisään, mutta ei vielä. En ollut vielä Turkan sanoin maailmankirjallisuuden arvoinen.

Jo tuolloin Turkan tyyli kiehtoi Salmista. Myöhemmin Salminen ja Turkka ajautuivat konfliktiin ja Salminen on kirjoittanut siitä, miten piti Turkan opetusta epäoikeudenmukaisena. Turkan aikakauden aikana osa opiskelijoista myös jätti opintonsa kesken.

– Mutta muistan myös, miten parikymmentä vuotta sitten näin Turkan Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa –näytelmän. Se oli aivan huikea. Pääroolissa oli silloin Turkka Mastomäki, joka nousee tänään lavalle kanssani toisen näytelmän kanssa.

Näyttelijä Mari Rantasila: "Mistä tiedän olisinko alalla ilman häntä"

Mari Rantasila
Mari RantasilaMari Lahti / AOP

Näyttelijä–ohjaaja–muusikko Mari Rantasila oli Jouko Turkan oppilaana teatterikorkeakoulussa. Rantasila kertoo olevansa onnellinen siitä, että sai käydä teatterikorkeakoulun juuri Jouko Turkan aikakaudella.

Rantasilan mukaan hän ei edes tiedä olisiko päässyt teatterikorkeakouluun sisälle, ellei Jouko Turkka olisi ollut valitsemassa oppilaita, silloin kun Rantasila pääsi sisään.

– Mistä minä tiedän olisinko ollenkaan alalla ilman häntä, Rantasila sanoo.

Rantasilan mukaan Turkka oli ristiriitainen persoona, eivätkä kaikki hänen tekemisensä teatterikorkeakoulussa sopineet kaikille oppilaille. Rantasilan mukaan osa oppilaista saattoi saada traumoja Turkan opeista.

Itse Rantasila muistaa kuitenkin suhtautuneensa Turkan oppeihin avoimin mielin aloittaessaan teatterikorkeakoulun. Rantasila ajatteli, että hän itse ei kokemattomampana teatterintekijänä voi muuta kuin heittäytyä täysillä ja tehdä vasta myöhemmin johtopäätökset siitä, mitkä Turkan opeista toimivat ja mitkä eivät.

– Se tarkoitti sitä, että piti myös suostua hänen sääntöihinsä. Hän oli hyvin autoritäärinen.

Opettajana Turkka korosti, että pääsylipun maksaville asiakkaille on tarjottava vastinetta rahoille. Esimerkiksi esiintyminen krapulassa ei Turkan oppien mukaan ollut suotavaa.

Turkka korosti fyysisiä harjoitteita. Rantasilan mukaan harjoitteilla ei haettu timmiä fyysistä kuntoa vaan sitä, että harjoitteilla saatiin turhat psykologiset esteet pois.

Rantasilan mukaan Turkka intoutua myös välillä puhumaan paljon ja yhdistelemään eri asioita monipolveilevasti toisiinsa.

– Minulle se toimi siten, että aloin uskomaan siihen, että ne älyttömyydet, joita minun päästäni tulevat voivat olla ihan hyviä. Pystyin suoltamaan omaa mielikuvamaailmaani ulos. Oli rohkaisevaa, että sain olla tekemisissä ihmisen kanssa, joka näki maailman oikeastaan täysin eri tavalla kuin kukaan muu.

– Ei kukaan voi hänen vaikutustaan koko teatterikenttään kiistää. Eivät edes he, jotka eivät hänen opetuksestaan tai hänestä henkilönä pitäneet. Onhan hän vaikuttanut valtavalla tavalla koko suomalaiseen teatterimaailmaan, Rantasila sanoo.

Yle Teema muistaa Jouko Turkkaa dokumentilla Pääosassa Jouko Turkka lauantaina 6.8. kello 22.30. Ohjelma uusitaan sunnuntaina 7.8. kello 20.

*Elävässä arkistossa:
*
Jouko Turkka oppilaineen Hamletin kimpussa

Lue seuraavaksi