1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Postin työntekijät tyrmäävät jakelupäivien karsimisen: ”Tarkoittaisi huomattavaa irtisanomisten määrää”

Postilain uudistuksessa pohditaan siirtymistä kolmipäiväiseen postinjakeluun. Posti kannattaa nykyisen viisipäiväisen jakeluvelvoitteen lieventämistä.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Posti- ja logistiikka-alan työntekijäliitto PAU vastustaa postin jakelutiheyden harventamista kolmeen päivään viikossa. PAU:n puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan muutos "tarkoittaisi huomattavaa irtisanomisten määrää" postinjakelusta ja -käsittelystä sekä logistiikasta.

– Työntekijäpuoli näkee, että tämä ei olisi hyvä uudistus, Nieminen sanoi Ylen Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa keskiviikkona.

Mahdollisuus postinjakelun harventamisesta nousi esille maanantaina, kun liikenne- ja viestintäministeriö lähetti lausuntokierrokselle muistion postilain uudistamisesta.

Posti haluaa lisää vapauksia

PAU:n Nieminen sanoo, että Postin asiakkaat haluavat postinjakelun pysyvän viisipäiväisenä. Hän viittaa Sanomalehtien liiton keväällä teettämään kyselyyn, jossa 86 prosenttia vastaajista kannatti viisipäiväistä postinjakelua.

Postin mielestä jakeluvelvoitetta tulisi keventää, koska jaettavien kirjeiden ja muun postin määrä vähenee jatkuvasti.

Vain muutama prosentti kaikista postilähetyksistä on nykyisen viisipäiväisen jakeluvelvoitteen piirissä, Postin kirjepalveluista vastaava johtaja Kaj Kulp sanoi Ylen Ajantasassa.

– Sitä [jakeluvelvoitetta] voisi lieventää, jotta Postille syntyy enemmän vapauksia suunnitella toimintaansa asiakaslähtöisesti, Kulp sanoi.

PAU:n Nieminen pelkää, että siirtyminen kolmepäiväiseen postinjakeluun voisi johtaa sanomalehtien jakelun heikkenemiseen. Tämä olisi uhkana alueilla, joilla lehtien jakelu nojaa nykyisin Postin jakeluverkkoon.

Lokerikot jakavat mielipiteet

Lakiuudistuksessa voitaisiin sallia myös postin jakaminen kerrostaloissa lokerikkoihin vaihtoehtona nykyiselle luukkujakelulle.

PAU:n Niemisen mukaan lokerikot ovat Postin intresseissä, koska muutoksen myötä postinjakajien reittejä voisi pidentää. Hän sanoo olevansa huolestunut siitä, miten muutos vaikuttaisi vanhuksiin ja liikuntarajoitteisiin.

Postin Kulpin mukaan lokerikkojakelussa on kyse tehokkuudesta, mutta myös uusien palvelujen kehittämisestä. Hänen mukaansa verkkokaupan lähetystä voi olla vaikea saada mahtumaan postiluukusta, mutta lokerikot tarjoavat paketeille enemmän mahdollisuuksia.