Hyppää sisältöön

Viron viinaveron nosto vei asiakkaat Latviaan – myös suomalaiset ovat löytäneet rajan viinakauppoihin

Latviasta on tullut virolaisten alkoholimatkailun uusi kohdemaa sen jälkeen kun Virossa kiristettiin alkuvuonna tuntuvasti viinaveroa. Myös suomalaiset ovat löytäneet tiensä viinakauppoihin Latvian ja Viron rajan tuntumaan.

Virolaiset ovat perustaneet alkoholimyymälän raja-aseman rakennukseen Latvian puolelle rajaa. Kuva: Marjo Näkki / Yle

IKLA Iklan rajanylityspaikan kautta kulkee Virosta Latviaan tie, joka on osa Keski-Eurooppaan vievää valtaväylää Via Balticaa. Sitä pitkin kolistelevat niin rekat kuin lomalaisten henkilöautotkin. Kesän aikana ne ovat yhä useammin pysähtyneet autioituneelle raja-asemalle.

Syy on yhteen raja-aseman rakennukseen keväällä avattu viinakauppa, joka sijaitsee parisataa metriä Latvian puolella rajaa. Sen perusti virolaisten omistama mutta Latviaan rekisteröity yritys Alko1000.

– Viime kesänä huomasimme, että raja-asemat seisovat tyhjillään ja idea syntyi, kertoo alkoholiyrityksen johtaja Einar Visnapuu.

Viron viinavero nousee, Latvian laahaa perässä

Parkkipaikalla virolaisesta autosta nousevat nuori pariskunta ja keski-ikäinen rouva. Käyvätkö virolaiset nykyään alkoholiostoksilla Latviassa?

– Kyllä, täältä saa yli kahdenkympin viinapullon kolmellatoista eurolla, rouva vastaa.

Kuulostaa tutulta. Jos alkoholin hinta on naapurimaassa edullisempi kuin kotona, matkaan lähdetään.

Viro kiristi alkoholin verotusta tänä vuonna 15 prosenttia. Ensi vuonna vero nousee vielä 10 prosenttia lisää. Myös Latvia nostaa viinaveroa, mutta vero laahaa Viroa perässä.

Täältä saa yli kahdenkympin viinapullon kolmellatoista eurolla.

virolainen asiakas

Parkkipaikalla rouva jatkaa juttelua. Hän kertoo olevansa Pärnusta ja käyneensä Iklan puodissa viimeksi ennen juhannusta.

– Katsotaan, mitä tällä kertaa tarttuu matkaan, hän sanoo.

"Sana kulkee aika nopiaa Suomen puolella"

Pärnun kylpyläkaupunki 65 kilometrin päässä selittää sen, miksi viinakaupan parkkipaikalla näkee myös monia suomalaisia autoja ja kaupassa niiden omistajia.

Isokyröläiset Leila Salokaski ja Jarmo Vaarankorpi Kuva: Marjo Näkki / Yle

Isokyröläiset Leila Salokaski ja Jarmo Vaarankorpi kiertelevät Viroa asuntoautolla. Kolme viime yötä on vietetty Pärnussa. Mutta miten pariskunta tänne Iklaan osasi tulla?

– Sana kulkee aika nopiaa Suomen puolella. Tämä piti tulla kokemaan, kun kaikki tästä puhuvat, Vaarankorpi nauraa.

Kärryssä on juhlajuomia Salokaskin 60-vuotispäiville.

– Kuoharit, viinit, oluet. Hintataso on noin puolet halvempi kuin Suomessa, ehdottomasti, pariskunta ynnää.

Tämä ei ole pääasia vaan oheistuote.

Tarja Kurikka

Pohjalaiset tuntuvat olevan tänään Iklassa hyvin edustettuina. Jalasjärveläinen Tarja Kurikka on viettänyt lomaa Latvian kuuluisilla Jurmalan rannoilla ja on nyt paluumatkalla Suomeen. Kärryyn on nostettu pari olutlaatikkoa.

– Tämä ei ole pääasia vaan oheistuote. Pitää ottaa vähän tuliaisia, mutta ei vasiten. Käyttö on niin vähäistä, hän kertoo.

Kurikkakin on sattunut paikalle viidakkorummun välityksellä.

– Poikani ja miniäni olivat täällä autokisoissa, niin he soittivat, että poiketkaapas.

Virolaiskuluttaja siirtyi Latviaan

Iklan kauppa on vain yksi esimerkki Viron ja Latvian välisestä kilpajuoksusta. Uusia kauppoja ennustetaan tulevan lisää. Ne kilpailevat etupäässä virolaisista asiakkaista.

Alko1000 avasi ensimmäisen rajakauppansa Valkan kaksoiskaupunkiin viime vuoden lopulla. Strategisesti kauppa on sielläkin juuri ja juuri Latvian puolella.

– Meitä yritetään kammeta sanomalla, että virolaiset myyvät virolaisille ja tekevät väärin, mutta me teemme kaiken Latvian lakien ja säädösten mukaan, yrityksen johtaja Einar Visnapuu korostaa.

Erityisen ärtynyt Latvian rajakaupasta on Viron panimoliitto. Se laskee, että veronkorotuksen jälkeen kymmenen prosenttia väkevien alkoholijuomien myynnistä on siirtynyt Latviaan ja myynti kaksinkertaistuu tulevina kuukausina. Samalla Viron valtiolta jää saamatta 15–20 miljoonaa euroa veroja.

– Ei voi pitää paikkansa, Visnapuu kiistää, mutta ei suostu paljastamaan firmansa myyntiä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan suomalaiset tuovat ulkomailta vuodessa runsaat 70 miljoonaa litraa alkoholijuomia – pääosin Virosta.

Latvian rajalle ei ehkä kannata muutaman viinipullon takia lähteä, ainakaan Pohjanmaalta. Tallinnasta matkaa kertyy Iklaan vielä runsaat kaksisataa kilometriä.

– Ei me tänne erikseen tultaisi. Jos likeltä pääsee kulkemaan, niin se on eri juttu, isokyröläinen Jarmo Vaarankorpi tuumaa.

.
.