Demarien Wahlman: Kokoomus ei ole yksinvaltias Porissa

Perussuomalaisten valtuustoryhmän johtaja Tommi Salokangas toivoo, että muut valtuustoryhmät yhdistäisivät voimansa kokoomuksen aseman heikentämiseksi. SDP:n ryhmänjohtaja Esa J. Wahlman kiistää, että kokoomus olisi saanut yksin viedä Poria haluamaansa suuntaan.

puolueet
Valtuustoryhmien puheenjohtajat Esa J. Wahlman (sd.) ja Bia Kaski (kok.) allekirjoittamassa Porin valtuustosopimusta 25.4.2016.
Antti Laakso / Yle

Porin perinteinen valtapuolue, valtuuston toiseksi suurin ryhmä SDP kiistää, että kokoomus olisi saanut yksin viedä Porin politiikkaa haluamaansa suuntaan viime vuosien ajan.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän johtaja Tommi Salokangas toivoo, että muut valtuustoryhmät yhdistäisivät voimansa kokoomuksen aseman heikentämiseksi. Hänen mielestään viime vuosien poliittiset päätökset ovat Porissa noudattaneet pitkälti kokoomuksen tavoitteita.

– En voi yhtyä tällaiseen näkemykseen. Emme ole tanssineet kokoomuksen pillin mukaan. Esimerkiksi tuulivoima-asiassa kokoomuksen näkemys jäi vähemmistöön. Toisaalta myös perussuomalaiset ovat monessa asiassa äänestäneet kokoomuksen kanssa yhdessä, SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Esa J. Wahlman sanoo.

"Keskusteluja voidaan käydä"

Wahlman sanoo olevansa valmis keskustelemaan yhteistyöstä myös Salokankaan ehdottamalla tavalla, mutta hänen mukaansa SDP ei sido käsiään mihinkään. Samalla tavalla SDPon suhtautunutvasemmistoliitosta tulleisiinyhteistyövaatimuksiin.

Kunnallispolitiikassa on etsittävä kompromisseja. Uho ei auta.

Esa J. Wahlman (sd.)

– Viime aikoina kaikki valtuustoryhmät on kutsuttu keskustelemaan Porin tulevaisuudesta. Näissä keskusteluissa ei ole ollut mukana perussuomalaisten edustajaa. Toivon, että he osallistuisivat näihin jo käytäviin keskusteluihin, Wahlman sanoo.

Esa J. Wahlman arvioi, että Porissa joudutaan lähitulevaisuudessa tekemään vielä lisää vaikeita säästöpäätöksiä, sillä äskettäin päätetyt lomautukset eivät tuottaneet riittäviä säästöjä alijäämän kattamiseksi. Ensi vuodeksi joudutaan pohtimaan myös veroasteen korottamista 0,25 prosenttiyksiköllä.

– Kunnallispolitiikassa on etsittävä kompromisseja. Uho ei auta, Wahlman sanoo.

Furuholm: Vasemmistoliitto valmis yhteistyöhön

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän johtaja Tapio Furuholm pitää Tommi Salokankaan kommentteja osittain seurauksena perussuomalaisten heikosta asemasta mielipidetiedusteluissa. Vasemmistojohtaja muistuttaa, että vielä viime viikon maanantaina perussuomalaiset äänestivät esimerkiksi opettajien lomautusten puolesta.

Olemme valmiita kaikkiin sellaisiin liittoutumiin, jotka turvaavat kaupunkilaisten palvelut.

Tapio Furuholm (vas.)

– Käänne on nopea. Mutta olemme valmiita kaikkiin sellaisiin liittoutumiin, jotka turvaavat kaupunkilaisten palvelut. Joillekin puolueille kunnallisilla palveluilla ei ole mitään väliä, vasemmistoliitolle on, Furuholm sanoo.

Furuholmin mielestä Porissa on pystyttävä lisäämään tuloja tarvittaessa 0,25 prosenttiyksikköä suuremmallakin verojen korotuksella, mutta tulopohjaa pitäisi saada laajennettua myös muuten. Hän toivoo, että Porin politiikassa pystyttäisiin löytämään uusia tapoja toimia.

– Sellainen tilanne ei voi jatkua, että SDP:n Wahlman ja kokoomuksen Juha Vasama [kaupunginhallituksen puheenjohtaja] sopivat asiat – ja jos Wahlman ei saa demareita sopimuksen taakse, Vasama kääntyy keskustan ja perussuomalaisten puoleen, Furuholm sanoo.

Lisätty vasemmistoliiton Tapio Furuholmin kommentit klo 14:17.