Marjastaja löysi erittäin harvinaisia valkoisia mustikoita

Hauholaismetsästä on löytynyt esiintymä erittäin harvinaisia valkoisia mustikoita. Valkoisia mustikoita tunnetaan vain noin paristakymmenestä paikasta Suomessa. Erikoinen väri johtuu geenimuunnoksesta, jossa mustikalle ominainen sininen väripigmentti puuttuu.

Kotimaa
Valkoisia mustikoita varvikossa
Mustikat oli helppo tunnistaa erikoisesta väristä huolimatta.Martti HIrvonen

Innokas hauholainen marjastaja Martti Hirvonen löysi hämäläismetsästä valkoisia mustikoita tavallisella mustikanpoimintareissulla.

– Näin, että hyvänen aika, tuossahan on sellaisia. Vaikka olen hirveästi poiminut mustikoita ja paljon nähnyt mustikkapaikkoja, niin silti en ole ikinä löytänyt niitä.

Epätavallisesta väristä huolimatta marjat näyttivät Hirvosen silmiin heti mustikoilta.

– Ne ovat mustikan näköisiä, mutta valkoisia. Ne oli tosi helppo tunnistaa mustikoiksi, kuvailee marjastaja löytöään.

Tavallista mustikkaa hieman makeampi marja

Martti Hirvonen maistoi marjoja, mutta piirakaksi asti niitä ei ollut.

– Kyllä ne tuli muuten syötyä. Otettiin kuvia niistä ja maisteltiin.

Värimuutos ei Hirvosen mielestä vaikuttanut marjojen makuun.

– No, jos sokkotestinä maistettaisiin, niin ei niitä juuri erottaisi. Ne on vähän miedomman makuisia kuin tavalliset mustikat. Makeus ehkä hieman korostuu, kun niistä puuttuu sellainen hapokkuus.

Valkoisia mustikoita lautasella
Valkoiset mustikat maistuivat tavallista mustikkaa hieman makeammilta.Martti Hirvonen

Luontoasiantuntija Heli Jutila luonnehtii Hauholta löytynyttä valkoista marjasaalista harvinaiseksi. Jutila itse kävi paikalla varmistamassa löydön mustikaksi.

– Reilu kymmenen tapausta tunnetaan Suomesta kirjallisuustietojen perustella. En ollut itse aikaisemmin koskaan sitä tavannut.

Jutilan mukaan valkoisten mustikoiden väri johtuu geenimutaatiosta, jossa mustikan marjasta on sininen vahapeitekerros jäänyt muodostumatta geenivirheen takia. Marjaan ei ole syntynyt antosyaaniväriä lainkaan.

– Monesti erilaiset geenivirheet häviävät luonnosta, jos niistä on haittaa kasville, mutta ilmeisesti tämä nyt ei ainakaan kovin haitallinen ole, pohtii Jutila marjaharvinaisuutta.

Sata valkoista marjaa

Martti Hirvonen kuvailee löytöpaikkaa tavalliseksi kangasmetsäksi, jossa valkoiset mustikat kasvoivat muiden marjojen seassa.

– Niitä ei ollut tosiaan kovin monessa oksassa. Noin sata marjaa suurin piirtein siinä alueella oli, kertoo Martti Hirvonen.

Luontoasiantuntija Jutilan mukaan marjakasvusto oli kaksi kertaa neljän metrin kokoinen kasvusto, joka todennäköisesti on yhtä yksilöä.

– Sitä ei tosin varmaksi voida sanoa ilman, että kasvi kaivetaan ylös ja otetaan siitä dna-näytteet. Aika todennäköistä on, että se on yksi yksilö, joka on levittäytynyt.

Luontoasiantuntija Heli Jutila epäilee, että valkoinen mustikka alkaisi yleistyä hauholaismetsässä.

– Sen ei automaattisesti tarvitse tulla jälkeläisiin tämän geenivirheen, koska siinä on todennälöisesti kyse somaattisesta mutaatiosta, arvioi Jutila.

Luontoasiantuntija itse ei valkoista mustikkaa maistanut. Tiede meni oman suun edelle.

– Joo, vähän varjelin sitä kasvustoa. Otin siitä kyllä yhden näytteen museoihin tallennettavaksi, sanoo Jutila.

Ei osu kaikkien kohdalle ikinä

Martti Hirvonen luonnehtii itseään amatööripoimijaksi, joka poimii omiin ja lasten tarpeisiin marjoja. Hän myöntää kuitenkin, että saaliit ovat aika suuria.

– Me on poimittu tänäkin vuonna varmaan hyvän matkaa toista sataa litraa, kertoo Hirvonen.

– Ei varmaan kaikkien kohdalle koskaan satu tuommoisia erikoisuuksia.

Valkoista mustikkaa paljon yleisempi on korpimustikkana tunnettu kiiltävän musta mustikka, jossa sininen vaha-aine puuttuu. Valkoisia marjamuunnoksia löytyy myös vadelmalta, puolukalta ja variksenmarjalta.