Palomiehen harjoituksessa ilmiliekit lyövät kasvoille ja lämpöä on satoja asteita

Palomiesten on harjoitettava vähintään kerran vuodessa savusukellusta. Tiistaina harjoittelupaikka löytyi Sotkamosta Nuasjärven rannalta, jossa poltettiin vanha saunarakennus. Harjoittelutilanteessa riitti tulta, savua ja lämpöä.

palomiehet
Palomiehet valmistautuvat savusukellukseen
Niko Mannonen / Yle

Palomiesten harjoituksiin kuuluu kerran vuodessa niin sanottu lämmin harjoitus, jossa savusukelletaan tilaan, joka on tulen vallassa. Nuasjärven rannalla Sotkamossa poltettiin ja sammuttiin moneen kertaan vanha rantasauna, jonne tehtiin useita savusukelluksia.

Palomiesten lämmin treeni voidaan toteuttaa joko kontissa tai poltettavassa rakennuksessa. Kaikki rakennukset eivät kuitenkaan harjoitukseen kelpaa.

– Sen pitää olla kuosillaan ja ehjä. Emme voi harjoitella römähtäneessä rakennuksessa, kertoo ylipalomies Mika Korhonen.

Ylipalomies Mika Korhonen tarkkailee savusukelluskohdetta
Ylipalomies Mika Korhonen tarkistaa savusukelluskohteen.Niko Mannonen / Yle

Harjoitukset opettavat joskus yllättäviäkin asioita. Tällä kertaa sammutusvesi otettiin Nuasjärvestä ja pumpun kanssa oli ongelmia.

– Pumpusta vastaavien konemiesten hommat ovat tärkeitä. Se on huomattu, että koko lenkin on toimittava alusta loppuun. Niin, että vesi tulee ja miehet sammuttaa, sanoo Korhonen.

Sauna palaa ja savusukeltajat ovat valmiina
Sauna palaa ja savusukeltajat ovat valmiina.Niko Mannonen / Yle

Saunaa ei tässäkään harjoituksessa poltettu kertaheitolla, ja savusukelluksia tehtiin niin monta kuin ehdittiin. Palomiehelle sukeltamisen tunnelma on aina samanlainen.

Römähtäneessä rakennuksessa emme voi harjoitella.

Mika Korhonen

– Oma fiilishän sinne on mennä. Hikistä puuhaa se on ja ei siellä näe paljoakaan. Käytännössä sisälle mennään ihan sokkona. Lämpöä siellä on monta sataa astetta. Lämpötila riippuu siitä miten kovasti ja mitä siellä palaa, kertoo Korhonen.

Palomiestä savusukeltaminen ei pelota. Suojavarusteet ja oikea pukeutuminen pitävät huolen siitä, ettei palovammoja tule.

– Kerrospukeutumistahan tämä on ja ihoa ei saa näkyä mistään, toteaa ylipalomies Mika Korhonen.

Savusukeltajan kypärä
Palomiehellä varusteiden pitää olla asianmukaiset.Niko Mannonen / Yle