Sähköt saatiin Oulun Maikkulaan takaisin yli viiden tunnin jälkeen – tapaus tutkitaan

Aamuyhdeksästä asti yli 1350 taloutta Oulun Maikkulassa oli ilman sähköä. Kahden jälkeen iltapäivällä vika saatiin korjattua ja sähköt palautettua. Vika johtui huolimattomasta kaivutyöstä. Asiasta järjestään vaaratilannetutkinta.

sähkökatkot
Sähköpistoke pistorasiassa.
Sähkön myyntihintojen nopeaa laskua hillitsevät sähköyhtiöiden hintojen heilahteluja vastaan tekemät suojaukset.YLE

Kaivinkone kouraisi poikki 20 kilovoltin kaapelin aamuyhdeksältä Iinatin kohdalla Oulussa. Sen seurauksena Maikkulan ja Iinatin alueilla sähköt katkesivat. Maikkulassa sähkökatkos kesti kello 14:12 asti.

Käyttöpäällikkö Matti Lehto Oulun Energia Siirto ja Jakelusta kertoo, että vika oli laajalla alueella, koska Oulunsuun sähköasema ei ole käytössä saneerauksen vuoksi. Sähköttömiä talouksia oli yli 1350.

Vaikka vikaa oli korjaamassa kaikki kynnelle kykenevät, keskijännitekaapelin korjaaminen kesti tunteja.

– Kaapeliin piti korjata tekemällä pari jatkoa, mikä ei ole ihan helppo ja nopea homma, Lehto kertoo.

Kainuuntien perusparannukseen liittyvällä työmaalla sattuneen vahingon takia järjestetään vaaratilannetutkinta, jossa on paikalla asianosaiset henkilöt. Tutkinnassa käydään läpi syyt, jotka johtivat vahinkoon ja käydään läpi, miten vastaavanlaiset tapaukset estetään jatkossa.

– Tämä oli huolimattomuudesta johtuva onnettomuus, Lehto sanoo.

Sähkökatkon vuoksi Maikkulassa suljettiin ainakin kirjasto, ruokakaupat ja leipomon kahvila. Leipomossa osa taikinasta meni pilalle ja biojätteeseen, kun uunit eivät lämmenneet. Työvuoroja jouduttiin myös muuttamaan sähkökatkon takia.

Paikallisen K-kauppiaan arvioiden mukaan sähkökatkoksesta johtuva tuoretuotteiden hävikki on noin 15 000 euroa sekä päälle myynnin menetykset.

Alueen suurin tuotantolaitos Valio ei kärsinyt sähkökatkosta, koska sillä on muutama vuosi sitten hankittu toinen virransyöttö.