Hyppää sisältöön

Peruskoulun uusi opetussuunnitelma voimaan – näin lapsesi koulu muuttuu

Tänä syksynä peruskouluissa otetaan käyttöön uusi opetussuunnitelma. Se tuo kouluun asennemuutoksen: oppilaasta tulee aktiivinen tiedonetsijä, joka ottaa itse selvää asioista.

Opetustavat monipuolistuvat ja oppiaineiden rajat kaatuvat, kun jokaisella vuosiluokalla tehdään ainakin yksi eri oppiaineita yhdistävä projekti. Tietokoneita käytetään kaikissa oppiaineissa ja kaikilla luokilla.

Luokkahuoneista lähdetään retkille ja tutustumiskäynneille esimerkiksi yrityksiin ja museoihin. Oppimisesta yritetään tehdä entistä mielenkiintoisempaa ja hauskempaa.

Kuva: Mikko Airikka | Yle Uutisgrafiikka

Muutosten taustalla on kauniita ideoita hyväksi ihmiseksi kasvamisesta. Peruskoulun päätavoite on antaa oppilaille ainekset laaja-alaiseen osaamiseen.

Koulu haluaa kasvattaa ihmisiä, jotka osaavat ajatella, osallistua yhteiskuntaan, huolehtia itsestään ja käyttää tietoteknologiaa tiedon etsimiseen ja käsittelyyn. Uudessa opetussuunnitelmassa opetukselle on määritelty seitsemän tavoitetta:

Kuva: Mikko Airikka | Yle Uutisgrafiikka

Uuden opetussuunnitelman onnistuminen on paljolti opettajien ja rehtoreiden harteilla. Vanhat opetusmenetelmät eivät enää riitä ja oppikirjatkin laahaavat muutosten perässä.

Opettajilla on nyt näytön paikka. Asennemuutosta tarvitaan myös oppilailta ja vanhemmilta. Yhteistyöllä koulunkäynnistä voi tulla entistä mielenkiintoisempaa ja hauskempaa.