Työttömyys vähemmäksi omatoimisuudella? – Henkilöstöfirman päällikkö: "Palkkaamisessa turhia esteitä"

Henkilöstönvuokrausfirman aluepäällikkö on sitä mieltä, että muun muassa erilaiset työmarkkinoilla tarvittavat kortit vaikeuttavat työllistämistä. Turussa pitkäaikaistyöttömyyttä halutaan kuriin omatoimisuutta lisäämällä ja byrokratiaa vähentämällä.

työttömyys
Työttömyyskorvauksen hakukaavake
Marja Väänänen / Yle

Turussa pitkäaikaistyöttömyyttä aiotaan vähentää uudella kokeilulla. Keskiössä on muun muassa työttömien omatoimisuus työnhaussa, kertoo Turun kaupungin palvelujohtaja Mika Helva.

– Kokeilun mukaisesti siirrymme aivan uudenlaiseen malliin. Ihmiset etsivät ensin omatoimisesti töitä 90 päivää, ilman että häntä rasitetaan byrokratialla. Hän vain ilmoittautuu työttömäksi, Helva kertoo.

Jos ihminen on edelleen työttömänä, kun 90 päivää täyttyy, tehdään osaamiskartoitusta. Jos työllisyys edelleen pitkittyy, järjestetään henkilölle kuntouttavaa työtoimintaa.

Tarkoituksena on myös alentaa Turun maksamaa työmarkkinatuen rahoitusosuutta. Kuluvan vuoden ennuste sakkomaksun osalta on noin 24 miljoonaa euroa. Ensi vuoden tavoite on pari miljoonaa vähemmän.

Pitkäaikaistyöttömien määrä on Turussa noussut yli 450 henkilöllä viime vuodesta. Kesäkuussa Turun työttömyysprosentti oli 17,9 prosenttia.

"Erilaiset passit ja kortit vaikeuttavat työllistämistä"

Henkilöstönvuokrausfirma Sihdin aluepäällikkö Pasi Meriläinen ihmettelee, miksi työttömien työllistämisestä on tehty niin hankalaa. Hänen mukaansa työttömien palkkaamisessa on monenlaisia turhia esteitä. Yksi esimerkki on työmarkkinoilla tarvittavat erilaiset kortit.

Meriläisen mukaan työttömien työllistämiseen pitäisi kehittää kevyempiä rakenteita. Hän kertoo esimerkin.

– Jos minulta on tilattu viikon työ nurmikon leikkuuseen, ja ihminen kävelee ovesta sisään ja kysyy, onko töitä, minun pitää ensimmäisenä kysyä, onko hänellä työturvakorttia. Kun hänellä ei ole, en voi häntä laittaa töihin, Meriläinen kertoo.

Samoin on, kun halutaan palkata esimerkiksi juuri lukion päättäneitä henkilöitä. Heillä ei ole välttämättä työkokemusta, eikä tarvittavia kortteja.

– Ei ole hygienipassia, anniskelupassia, työturvakorttia, tieturvakortia, tulityökorttia. Henkilöä ei pysty sen takia laittamaan töihin, vaikka hän olisi pätevä aloittelemaan töitä. Ja jos ihminen on ollut työttömänä vaikka vuoden, mistä häneltä löytyy 800 euroa, että hän saa jonkin kortin, Meriläinen sanoo.