1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsi ei palauta Turkkiin vallankaappausyritykseen liittyviä turvapaikanhakijoita

Ruotsi ei aio palauttaa Turkkiin henkilöitä, joiden turvapaikkahakemus on hylätty ja joilla näyttäisi olevan yhteys Turkin heinäkuiseen vallankaappausyritykseen. Myös poliittiseen oppositiotoimintaan Turkissa osallistuneet turvapaikanhakijat kuuluvat riskiryhmään, Ruotsin maahanmuuttovirasto arvioi. Suomessa ei ole vielä ollut tarvetta vastaavanlaiselle linjaukselle.

Ulkomaat
Vallankaappausyritystä vastustava mielenosoitus Istanbulissa
Mielenosoittaja piti "Ei vallankaappauksille" -kylttiä heinäkuun vallankaappausyritystä vastustaneessa mielenosoituksessa Istanbulissa 24. heinäkuuta.Cem Turkel / EPA

Ruotsi ei aio palauttaa Turkkiin henkilöitä, joiden turvapaikkahakemus on hylätty ja joilla näyttäisi olevan yhteys Turkin heinäkuiseen vallankaappausyritykseen. Asiasta kertoi Ruotsin maahanmuuttovirasto (siirryt toiseen palveluun) keskiviikkona.

Ruotsin maahanmuuttoviraston mukaan päätös koskee turkkilaisen muslimisaarnaajan Fethullah Gülenin tukijoita. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan syyttää Yhdysvalloissa asuvaa Gülenia vallankaappausyrityksestä. Turkki on käynnistänyt vallankaappausyrityksen jälkeen mittavat puhdistukset valtionhallinnossa ja pidättänyt tai erottanut kymmeniä tuhansia Gülenin tukijoiksi epäiltyjä henkilöitä.

Ruotsin maahanmuuttovirasto katsoo lisäksi, että myös poliittiseen oppositiotoimintaan Turkissa osallistuneet turvapaikanhakijat kuuluvat riskiryhmään.

Maahanmuuttoviranomaiset eivät arvioineet, kuinka moni turvapaikanhakija Ruotsissa saattaisi kuulua näihin ryhmiin. Ruotsiin on saapunut 172 turvapaikanhakijaa Turkista tänä vuonna. Viime vuonna tulijoita oli 253.

Ruotsi ei käytä turvallisten tai turvattomien maiden luokitteluja, kun se pohtii turvapaikanhakijoiden palauttamista. Päätökset tehdään aina tapauskohtaisesti, maahanmuuttoviraston tiedottaja Guna Graufelds sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Suomessa vastaavalle linjaukselle ei ole nähty tarvetta

Suomeen on tänä vuonna tullut Turkista 35 turvapaikanhakijaa, joista 34 on saapunut maahan jo ennen heinäkuista vallankaappausyritystä.

Maahanmuuttoviraston mukaan täällä ei ole vielä tullut Ruotsin tavoin esille turvapaikanhakijoita, joilla olisi kytköksiä heinäkuun tapahtumiin ja jotka olisivat jo saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Näin ollen turkkilaisista turvapaikanhakijoista ei ole Suomessa tehty vielä tarkempaa linjausta, vaan mahdolliset hakijat käsitellään tapauskohtaisesti.

Turkin tilannetta seurataan kuitenkin maahanmuuttovirastossa tiiviisti ja tulevaan on varauduttu. Viraston mukaan suojelun kannalta oleellista on nyt seurata, kuinka Turkin oikeuslaitos toimii eli voiko esimerkiksi terroriteosta syytetty saada maassa rehellisen oikeudenkäynnin ja ottaako maa käyttöön kuolemanrangaistuksen.

Sekä maahan tulevat että jo maassa olevat turkkilaiset voivat tällä hetkellä hakea Suomesta turvapaikkaa normaaliin tapaan ja heille annetaan tästä päätös prosessin jälkeen.

17.04 Juttuun lisätty Suomen kanta

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi