1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Rion olympiakisat alkavat – sadat yleläiset tarjoilevat lähetystä ympäri vuorokauden

Rion olympialaiset alkavat jalkapallolla torstai-ilalla, mutta virallisia avajaisia vietetään perjantaina. TV2 muuttuu viikonloppuna 24-tuntiseksi olympiakanavaksi ja sisältöjä voi seurata Rio Areenasta tai Yle Rio 2016 -sovelluksella.

Rion Olympialaisten Pasilan kisastudion esittelytilaisuus. Kuva: Timo Korhonen / AOP

Rion olympiakisat alkavat torstaina 3. elokuuta jalkapallolla. Yleisradiossa se tarkoittaa kolmen vuoden suunnittelun huipentumista pari viikkoa kestävään urheilun juhlaan.

Rion olympiakisat ovat Ylelle jättimäinen työ. Kisasisältöjä tehdään sekä Suomen yleisölle että kansainväliseen jakeluun. Suomalaisyleisölle tietoa ja tunnelmia tarjoaa noin 100 työntekijän tiimi. Sen lisäksi toiset 160 henkeä tuottavat kisojen yleisurheilun lähetyksen kaikkialle maailmaan.

– Se on meille kunnia-asia, että saamme olla tässä mukana, Rion kisojen päätuottaja Robert Portman Yle Urheilusta sanoo.

Tv-lähetyksen tekeminen useille miljardeille potentiaalisille katsojille tuo paitsi rahaa yhtiöön eli tavallaan veronmaksajien pussiin, se myös ylläpitää yleläisten ammattitaitoa.

Portmanin mukaan television lähetystunnit ovat lisääntyneet puolella Lontoon olympialaisiin verrattuna, mutta silti kisat tehdään aiempaa pienemmällä budjetilla. Kyseessä on Suomen historian suurin etätuotanto.

Portman kertoo suorastaan "pakottaneensa" vanhempansa ja perheensä lataamaan Yle Rio 2016 -sovelluksen. Sillä kaikki suomalaiset voivat seurata kisoja Apple (siirryt toiseen palveluun)- tai Android (siirryt toiseen palveluun)-laitteilla.

TV2 muuttuu viikonloppuna 24-tuntiseksi olympiakanavaksi. Kisoja voi seurata myösRio Areenastasekä radion kautta Yle Puheelta.

Ylen olympiajuontajat Kristiina Kekäläinen, Inka Henelius, Piia Pasanen ja Mikko Kekäläinen Kuva: Yle

Ihmiset ystävällisiä, liikenne kaaosta

Robert Portman kertoo töiden tekemisen olympiakisoissa olevan täynnä pitkiä työpäiviä kansainvälisen porukan keskellä. Suomalaisosaamiseen luotetaan paikan päällä muutenkin kuin Yle-yhteistyön muodossa. Esimerkiksi koko kisojen sähkövarmuudesta huolehtiminen on suomalaisen miehen harteilla.

Harmaita hiuksia aiheuttaa ainoastaan liikenne, joka on Pohjolan kurinalaisuuteen verrattuna kaaosmaista.

– Riolaiset ovat ystävällisiä ja iloisia ihmisiä, jotka tekevät kaikkensa kisojen onnistumiseksi, Portman sanoo.