1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaksi kroaattia tuomittiin Saksassa toisinajattelijan murhasta

Jugoslavian salaisessa palvelussa toimineet miehet saivat elinkautisen 33 vuotta vanhasta murhasta.

Ulkomaat
miehet oikeussalissa
Toisinajattelijan murhasta syytetty ja tuomittu Zdravko Mustač oikeussalissa Münchenissa.Peter Kneffel / EPA

Kroatialaiset Zdravko Mustač ja Josip Perković tuomittiin Münchenissa elinkautiseen vankeuteen vuonna 1983 tapahtuneen Stjepan Djurekovićin murhan suunnittelusta ja määräämisestä. Djureković oli myös kroaatti. Hän oli tuolloisen Jugoslavian järjestelmän äänekäs arvostelija.

Mustač ja Perković ovat nyt yli 70-vuotiaita, mutta murhan tekoaikaan he toimivat Jugoslavian salaisen poliisin palveluksessa, toinen johtajana ja toinen osastopäällikkönä.

– Tärkein motiivi oli tappaa järjestelmän arvostelija, separatisti, sanoi münchenilaisen tuomioistuimen puheenjohtaja, tuomari Manfred Dauster.

Djureković surmattiin baijerilaisessa autotallissa, missä hänellä oli peini painokone. Autotallin omistaja, kroaatti hänkin, tuomittiin elinkautiseen vuonna 2008. Murhan varsinaisia tekijöitä ei ole tavoitettu.

Kroatia vastusti luovuttamista

Mustač ja Perković luovutettiin Kroatiasta Saksaan vuonna 2014, mutta vasta Saksan painostuksen jälkeen. Vuonna 2013, juuri ennen EU:hun liittymistään Kroatia oli säätänyt lain, joka kielsi ennen vuotta 2002 tehdyistä rikoksista epäiltyjen luovuttamisen.

Asiasta tuli kiista Kroatian ja EU:n välillä, ja EU:n uhattua pakotteilla Kroatia kumosi lain.

Vaikka Mustač ja Perković olivat Jugoslavian aikana jahdanneet kroaattinationalisteja, Jugoslavian hajotessa he olivat mukana perustamassa Kroatian omaa tiedustelupalvelua. Perković oli korkeissa Kroatian turvallisuuskoneiston viroissa koko 1990-luvun.

Muitakin motiiveja?

Djureković surmattiin mahdollisesti muistakin syistä kuin poliittisesta toiminnastaan. Oikeudenkäynnin syyttäjien mukaan murhan olisi määrännyt eräs korkea jugoslavialaispoliitikko. Djurekovićilla olisi ollut tietoa poliitikon pojan laittomista liiketoimista.

Vuoden 2008 tuomion yhteydessä saksalainen tuomioistuin arvioi, että Jugoslavian salainen palvelu murhasi Länsi-Saksassa kaikkiaan 22 kroaattia.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi