Hyppää sisältöön

Luomulihatilallinen kyllästyi keskusteluun: "Halpaa, halpaa ja halpaa"

Tenhon luomutilan isännän ja euroopan nuorten viljelijöiden varapuheenjohtajan Juha Tenhon mielestä elintarvikkeista käytävä keskustelu keskittyy aivan liikaa hintoihin. Halpuutus-sanan käyttöönottoa hän ei ymmärrä ollenkaan.

Kuva: Kati Rantala / Yle

Ulvilalainen Tenhon tila on kasvattanut karjaa jo monessa polvessa. Tilan perusti 1920-luvulla Kullaalle Juha Tenhon isän äidin isä, joka oli alunperin luvialainen merikarhu.

– Hän myi osuutensa laivasta ja lähti niin kauas, ettei meri tule enää mieleen. Kullaalle asti hän pääsi silloisilla kulkuvälineillä, kertoo tilan nykyinen isäntä Juha Tenho.

Nyt tilalla tuotetaan naudan ja lampaan lihaa luomuna. Iso osa tilan tuloista tulee myös siitoseläinten myynnistä. Luomutuotantoon tila siirtyi jo 20 vuotta sitten.

– Aina oppii uutta, mutta kai sitä vuosien aikana on jotain opittukin, Juha Tenho kuvailee luomutuotantoon siirtoa.

Ihmisille on tullut se mielikuva, että kaiken pitää olla halpaa, halpaa ja halpaa.

Euroopan nuorten viljelijöiden CEJAn varapuheenjohtaja Juha Tenho

Keskustelu pois hinnoista

Elintarvikemarkkinoiden nykypäivän arvoja Tenho ihmettelee kovasti. Tenhon mukaan halpuutus-sanan käyttöönotto on saanut monet miettimään pelkästään ruuan hintaa.

– Ihmisille on tullut se mielikuva, että kaiken pitää olla halpaa, halpaa ja halpaa.

Juha Tenho korostaa, että luomu on tärkeä asia isolle osalle uusista asiakkaista. Tenhon tila myy käytännössä kaiken lihatuotantonsa suoraan asiakkaille ilman välikäsiä. Asiakkaat haluavat olla perillä siitä, minkälaisissa oloissa eläimet on kasvatettu ja miten niitä hoidetaan.

– Meidän eläimillä on pihatoissa paljon enemmän elintilaa kuin luomuasetukset vaativat. Kesäajan eläimet viettävät tietenkin laitumilla, Tenho kehaisee.

Maatalouden ongelmat näkyvät koko Euroopassa

Nuori lihatuottaja näkee maatalouden ongelmat laajasta perspektiivistä, sillä hän on myös Euroopan nuorten viljelijöiden CEJAn varapuheenjohtaja. Maatalous on Tenhon mukaan ongelmissa kaikkialla Euroopassa.

– Joka maassa on omat kriisinsä. Kaikilla on rahat vähissä, Tenho sanoo.

Tenho myös ymmärtää niitä viljelijöitä, joilta usko huomisesta alkaa jo loppua.

– Eletään kriittisiä aikoja. Pääasiassa olemme kuitenkin peruspositiivista sakkia. Jos tilanne on tiukka, niin väkisinkin alkaa hymy hyytyä.

Markkinat kuntoon pikaisesti

Tenhon mukaan elintarvikemarkkinat eivät tällä hetkellä toimi ja asia pitäisi korjata nopeasti. Vääristymiä on syntynyt liikaa erilaisten sääntöjen ja vientirajoitusten vuoksi.

– Se olisi jo iso asia, jos hallitus veisi maaliin asti sen, että julkisissa hankintakilpailuissa myös ulkomailla tuotetulta elintarvikkeellta vaadittaisiin suomalaisten sääntöjen noudattamista, Tenho sanoo.

.
.