1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaivosyhtiö Keliber aikoo avata Euroopan ensimmäisen litiumkaivoksen – "Olemme tulossa markkinoille oikeaan aikaan"

Kaivosyhtiö Keliber on aloittanut litiumin koelouhinnat Keski-Pohjanmaalla. Yhtiön tavoitteena on avata Euroopan ensimmäinen litiumkaivos parin vuoden sisällä. Louhinnan lisäksi yhtiö aikoo rakentaa Kaustiselle rikastamon ja kemiantehtaan.

Kotimaan uutiset
Keliberin Litiumkaivoksen tutkimustunneli Kokkolan Syväjärvellä.
Keliberin koelouhoksen tutkimustunneli Kokkolan Syväjärvellä.Kalle Niskala / Yle

Keliber on suunnitellut Kokkolan – Kaustisen alueelle neljää eri avolouhosta, joita louhitaan tulevaisuudessa porrastetusti. Näillä näkymillä toiminta työllistää varsinaisen kaivostoiminnan alkaessa rakennusaikana 300 ja toiminnan käynnistyttyä 100 henkeä.

Keliberin louhos sijaitsee Kokkolan ja Kaustisen rajamailla. Kuunvaihteessa koelouhintaa varten on tehty noin 40 metriä pitkä tunneli, jossa litiumia löytyy 25 metrin syvyydestä.

Neljä rekallista kiveä tutkittavaksi

Ensimmäiset näytteet on päästy ottamaan keskiviikkona. Kaikkiaan näytekiveä louhitaan 150 tonnia. Tarkoitus on, että tämä neljä rekallista tavaraa saadaan elokuun puoliväliin mennessä Geologian tutkimuskeskuksen laboratorioon Outokumpuun.

Kaivostoiminnan aloittaminen riippuu tutkittavaksi menevien näytteiden sisällöstä. Tuloksia odotetaan kuukauden sisällä.

Yhtiön odotukset ovat korkealla, sillä litiumin tarve maailmalla kasvaa, sanoo toimitusjohtaja Pertti Lamberg.

Suunnitelmissamme on tuottaa litiumkarbonaattia, siis jatkojalostamme jo pitkälle.

– Paristoja, akkuja autoihin ja kaikenlaisiin laitteisiin. Litiumin hinta on noussut aika merkittävästi viimeisinä vuosina

Toimitusjohtaja laskee Keliberin kaivostoiminnan päästessä parin vuoden sisällä käyntiin, kysyntää riittää.

– Me olemme tulossa markkinoille juuri oikeaan aikaan eli siinä vaiheessa, kun litiumin tarve on kasvamassa, mutta tuotantoa ei ole vielä saatu pystyyn muualla.

Litium on harvinaista

Lambergin mukaan Keliber on Euroopan ensimmäinen litiumin kaivostuottaja.

– Me poikkeamme myös muista kaivosyrityksistä siinä, että emme tuota pelkästään rikastetta, vaan myös jatkojalostamme sitä. Suunnitelmissamme on tuottaa litiumkarbonaattia, siis jatkojalostamme jo pitkälle.

Toimitusjohtajan mukaan keskipohjalaiskuntien alueella oleva esiintymä on lajissa harvinainen.

Mies osoittaa taskulampulla tutkimustunnelin peräseinää.
Keliberin litiumkaivoksen tutkimustunneli.Kalle Niskala / Yle

– Euroopassa vastavia esiintymiä ei ole, vastaavanlaisia löytyy muualta maapallolta, muun muassa Australiasta.

Kun toiminta pyörii, nykyisellä koelouhintapaikalla on stadionin kokoinen avolouhos.

– Se on noin 400 metriä pitkä ja lähes sata metriä syvä. Louhinta kestää tässä paikassa 4–5 vuotta, jonka jälkeen paikka maisemoidaaan. Tässä on sen jälkeen järvi ja louhinnassa syntyvä niin sanottu sivukivi maisemoidaan pariksi mäeksi.

Toimitusjohtaja Pertti Lambergin mukaan on kiistatonta, että ympäristö muuttuu, mutta hän sanoo yhtiön toimivan yhteistyössä ympäristöviranomaisten kanssa.

– He ovat neuvoneet meitä erilaisissa menettelyissä, että pystyisimme tekemään ympäristöasiat mahdollisimman hyvin.

Keliber on suunnitellut Kokkolan – Kaustisen alueelle neljää eri avolouhosta, joita louhitaan tulevaisuudessa porrastetusti.

Lue seuraavaksi