Ekokem pitää kiinni suunnitelmistaan Kokkolassa – valitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen on tekeillä

Jäteyhtiö Ekokem ei luovu suunnitelmistaan rakentaa Kokkolan teollisuusalueelle vaarallisen jätteen kaatopaikka. Yhtiö aikoo valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä, jonka mukaan meren rantaan ei saa rakentaa kaatopaikkaa eikä jätteiden polttolaitosta. Kokkolan kaupunki on puolestaan tyytyväinen hallinto-oikeuden kantaan.

talous
Joukko ykspihlajalaisia osallistui perheystävälliseen mielenilmaukseen keskiviikkona alkuillasta Kokkolan kaupungintalolla.YLE / Kalle Niskala

Ekokemin viestintä- ja strategiajohtaja Hanna Masala toteaa, että hankkeen perustelut ovat hallinto-oikeuden kannasta huolimatta ennallaan ja yhtiö haluaa jatkaa Kokkolassa aikaisemman suunnitelmansa mukaisesti. Suunnitelmaan kuuluvat kaatopaikka, polttolaitos sekä jätteiden kierrätys- ja käsittelykeskus.

– Teollista jätettä syntyy Kokkolan alueella joka tapauksessa. Investointi parantaisi ympäristön tilannetta, ja näin saataisin kehitettyä jätteenkäsittelyä Kokkolan alueella, Masala perustelee.

Vastustus on laajaa

Hallinto-oikeus eväsi Ekokemin luvat ympäristövaikutusten vuoksi. Hanke on herättänyt Kokkolassa kiihkeää keskustelua ja laajaa vastustusta. Kritisoijat pitävät vaarallisena muun muassa meren läheisyyttä.

– Olemme arvioineet erilaisia sijoituspaikkoja ja tulleet siihen tulokseen, että tämä on kokonaisuutena tarkoituksenmukaisin. Lopulliset päätökset jäävät tietysti aina viranomaisten arvioitavaksi, Masala sanoo.

Investointi parantaisi ympäristön tilannetta, ja näin saataisin kehitettyä jätteenkäsittelyä Kokkolan alueella.

Hanna Masala

Vaasan hallinto-oikeus ei puuttunut Ekokemin lupaan rakentaa alueelle jätteiden kierrätys- ja käsittelykeskus. Yhtiö ei kuitenkaan tyydy rakentamaan alueelle pelkkää käsittelykeskusta.

Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Veikko Laitilan mukaan hallitus on hallinto-oikeuden kantaan tyytyväinen.

Ekokemin Kokkolan-suunnitelmat ovat käynnistyneet jo viime vuosikymmenen puolella.