1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Pienen seuran suuri kansantanssiponnistus houkuttelee eurooppalaisia tanssimaan Riihimäelle

Talkoita, rahan keräämistä, suurta innostusta, kansainvälisiä suhteita ja majoitusapua paikallisilta perheiltä. Kaikkea näitä tarvitaan, jotta pieni riihimäkeläinen kansantanssiseura onnistuu polkaisemaan pystyyn viiden vuoden välein Kansainväliset kansantanssijuhlat.

kulttuuri
Irlantilaisen kansantanssiryhmän kaksi jäsentä esiintyy kirjaston pihassa, taustalla soittajia

Italialainen Gruppo Folcloristico Trevigiano kajauttaa ilmoille iloisen laulun. Hanuri soi ja aurinko paistaa Uunilinnun päiväkodin pihassa. Lapset ovat saaneet kansantanssiryhmän vieraakseen.

Kohta italialaiset pistävät jalalla koreasti. Kun esitys alkaa olla lopuillaan, myös lapset otetaan mukaan piiriin tanssimaan. Samaan aikaan irlantilainen kansantanssiryhmä esiintyy kirjaston edessä. Myös unkarilaiset ja saksalaiset esiintyvät tahoillaan.

Jotta tämä kaikki on onnistunut, on se vaatinut ison ponnistuksen Riihimäen Kansantanssijoilta. Kansainväliset kansantanssijuhlat (siirryt toiseen palveluun)järjestetään Riihimäellä jo yhdettätoista kertaa. Ensimmäinen tapahtuma oli vuonna 1961, ja vuodesta 1986 juhlat on järjestetty viiden vuoden välein.

– Se on elämäntapa. Kansainväliset suhteet ovat meille hirmuisen tärkeitä. Jos nyt hiukan kehun meidän seuraa, niin Riihimäen kaupungin ystävyyskaupunkitoiminta on pitkälti saanut alkunsa kansainvälisestä toiminnastamme, kertoo Riihimäen Kansantanssijoiden sihteeri ja ohjaaja Leena Kostamo.

Riihimäkeläisperheiltä majoitusapua

Kansainvälisiä suhteita riihimäkeläiset ovat luoneet muun muassa festivaaleilla.

Italialainen kansantanssiryhmä laulaa
Italialainen Gruppo Folcloristico Trevigiano.Tiina Kokko / Yle

– Osa ryhmistä on löydetty ihan etsimällä. Esimerkiksi irlantilainen ryhmä (Celtic Roots) etsittiin, löydettiin ja kutsuttiin, kuvaa Kostamo.

Kostamon mukaan vierailuissa pätee vastavuoroisuus.

– Kun me kutsumme ryhmiä tänne, ryhmät kutsuvat vastavuoroisesti meidät heidän festivaaleilleen. Siellä tutustutaan moniin, ja kun joku ryhmä oikein miellyttää, niin se kutsutaan tänne.

Seuran omien ponnistelujen lisäksi Kostamo pitää ehdottoman tärkeänä sitä, että riihimäkeläiset ovat lähteneet mukaan juhlatalkoisiin; vieraat yöpyvät paikallisissa perheissä.

– Tälläkin hetkellä 37 ihanaa perhettä on avannut kotinsa ulkomaisille vieraille.

Järjestämisvastuuta siirretään nuoremmille

Kansainvälisiä kansantanssijuhlia tullaan Riihimäellä järjestämään jatkossakin. Riihimäen Kansantanssijoiden tanssija ja ohjaaja Suvi Friman on itse tanssinut taaperosta asti. Nyt hän alkaa olla valmis ottamaan kansantanssijuhlan järjestelyjä vastuulleen.

Mallin mukaan, niin eiköhän hyvä tule.

Suvi Friman

– Kyllä se on varmasti haaste, mutta tässä on vanhemmista tanssijoista saanut todella hyvää esimerkkiä. Mallin mukaan, niin eiköhän hyvä tule.

Kansainvälisillä yhteyksillä on suuri merkitys.

– Saa tosi paljon ystäviä, Friman innostuu ja jatkaa, että näitä ystäviä tavataan aina muutaman vuoden välein.

Itse Suvi Friman on tanssinut muun muassa Italiassa, Norjassa ja Unkarissa.

XI Kansainväliset kansantanssijuhlat Riihimäellä 7. elokuuta asti. Tänä vuonna vietetään myös Kansantanssin Riemuvuotta. Riihimäen kansantanssijuhlat on samalla Riihimäen Kansantanssijoiden Riemuvuoden pääjuhla.

Lue seuraavaksi