Kupittaanpuisto on Turun Hyde Park – suosiota on pitänyt jopa jarrutella

1800-luvulla Kupittaanpuisto kukoisti Turussa kylpylävieraiden puistona. Sittemmin se rapistui, ja uuteen loistoonsa se on noussut vasta viime vuosina. Nyt sen täyttävät muun muassa piknikillä olevat lapsiperheet, joogaajat ja auringonottajat.

Kupittaa
Puistojoogaa
Paula Koskinen / Yle

Maauimala (siirryt toiseen palveluun), urheiluhalli (siirryt toiseen palveluun), Seikkailupuisto (siirryt toiseen palveluun), leikkipuistoja, lasten liikennekaupunki (siirryt toiseen palveluun), lintupuisto ja urheilukenttiä (siirryt toiseen palveluun). Siinä muutamia mainintoja siitä, mitä Turun 24 hehtaarin kokoisessa Kupittaanpuistossa on.

Suomen vanhimpaan kaupunkipuistoon saavutaan vaikka koko päiväksi.

– Käymme täällä puistossa joka kesä. Kaikenikäisille lapsille on puuhaa koko päiväksi, kertoo Huittisista perheensä kanssa Turkuun tullut Miia Paaso.

Turkulainen Janina Vesala kiittelee, että Kupittaanpuisto on pääosin ilmainen. Hän on tullut ystäväperheen kanssa pienten lasten leikkipuistoon.

Tämä on sellainen kuin puiston pitää olla – täynnä elämää.

Mari Helin

– Täällä on hyvät leikkipaikat. Esimerkiksi pienten puoli on aidattu, joten lapset eivät pääse karkuun, sanoo Vesala.

Turun kaupungin kiinteistöliikelaitoksen ylläpitopäällikkö Mari Helin katsoo tyytyväisenä ihmisvilinää Kupittaanpuistossa. Ohi köröttelee perhe polkuautolla, toiset ottavat aurinkoa ja jotkut ovat levittäneet piknik-vilttejä nurmikolle. "Meidän Hyde Parkimme", sellaisena Helin Kupittaanpuiston näkee.

– Tämä on sellainen kuin puiston pitää olla – täynnä elämää, kuvailee Helin.

Kupittaanpuisto Turussa.
Olga Pihlman / Yle

Uusi nousu 2000-luvulla

Kupittaanpuisto kukoisti 1800-luvulla, kun se oli kylpylävieraille tarkoitettu puisto. Uuden nousun puisto on kokenut Mari Helinin mukaan vasta tällä vuosituhannella.

– 1990-luvulla tämä oli aika huonossa kunnossa. Paikat ränsistyivät eikä täällä ollut palveluita, kuvailee Helin.

Kun useammat tahot pistävät munat samaan koriin, tulos on enemmän kuin yksi plus yksi.

Mari Helin

2000-luvulla Kupittaanpuistoa alettiin kehittää Elämysten maa -hankkeella. Yksi ratkaisevista muutoksista on Helinin mukaan ollut paviljonkiravintola. Suuria muutoksia ovat kokeneet myös lintulammikot ja liikennepuisto.

– Lintulammikot olivat todella huonossa kunnossa. Linnut jopa karkailivat Uudenmaankadun liikenneruuhkaan, hän kertoo.

Helinin mukaan Kupittaanpuiston nykytilanne on monien hallintokuntien ja toimialojen yhteistyön tulos.

– Oli viisas päätös, että ei alettu rakentaa mitään puuhapuistoa kaupungin pellolle. Kun useammat tahot pistävät munat samaan koriin, niin tulos on enemmän kuin yksi plus yksi, hän kuvailee.

Uusimpana Kupittaalle on tullut liikunnallinen puuhapuisto lapsille. Suosittu puisto houkuttelee yrittäjiä niin paljon, että kaupunki on joutunut rajoittamaan tulijoita.

– Tämä on jo niin suosittu, että joudumme jopa jarruttelemaan. Kaikenlaisia yrittäjiä tänne ei voi tulla. Vihreääkin pitää olla, sillä tämä on puisto eikä huvipuisto, muistuttaa Mari Helin.