Valvira: Tampereen Acuta on yksi akuuttilääketieteen edelläkävijöistä

Viranomaisarvion mukaan Tampereen yliopistollisen keskussairaalan päivystyspoliklinikka on yksi akuuttilääketieteen edelläkävijöistä. Aivoinfarktipotilaat saavan avun nopeasti, eikä vakavien vammapotilaiden hoidossa hukata arvokasta aikaa.

Kotimaa
Ensiapu Acutan ovikyltti
Marjut Suomi / Yle

Tampereen yliopistollisen keskussairaalan päivystyspoliklinikka Acuta saa kiitosta viranomaisilta.

Sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valvira ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kävivät toukokuussa arvioimassa mm. päivystyksen toimintaa ja johtamista.

Raportin mukaan Acuta on alansa edelläkävijä, etenkin potilaiden hoitomallit ja erikoislääkärien koulutus on mietitty tarkkaan.

AVI:n aluehallintoylilääkäri Raimo Jokisalo nostaa esimerkeiksi aivoinfarktipotilaiden ja vakavasti vammautuneiden potilaiden hyvän hoidon.

– Aivoinfarktipotilaiden hoito on virtaviivaistettu. Prosessin on syytäkin olla hiottu, sillä hoidossa taistellaan kelloa vastaan. Aika on aivoa, Jokisalo sanoo.

– Myös vakavasti vammautuneet potilaat saavat avun nopeasti, kun heidän avukseen kasataan osaava traumatiimi ja potilas viedään suoraan oikeaan hoitopaikkaan. Siinä ei jäädä turhaan arpomaan, Jokisalo kiittelee Acutan toimintaa.

Kehitettävää löytyi esimerkiksi tietojärjestelmien puolelta. Useiden tietojärjestelmien käyttäminen hankaloittaa potilastyötä.

– Potilastietoja kaivetaan yhdestä järjestelmästä ja labratietoja toisesta. Työ kävisi helpommin, jos olisi yhtenäinen alueellinen järjestelmä. Tämä ei tietenkään ole yksin Acutan päätettävissä, Jokisalo toteaa.

Myös potilaan hoidon tarpeen arviointi vaatii kehittämistä koko ajan. Varsinaisia puutteita Acutan toiminnassa ei valvontakäynnillä havaittu.

Käynti oli osa sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaohjelmaa, jonka kohteena on tänä vuonna yhteispäivystysten toiminta. Valvira ja aluehallintovirastot tarkastavat yhteensä 30 kohdetta. Tampereen Acuta on yksi kuudesta jo tarkastetusta kohteesta.

Tuloksista kertoi ensimmäisenä Mediuutiset.