Suppailu on hiihtäjän kesälaji – vatsalihakset ja tasapaino kehittyvät meloessa

SUP-lautailussa eli seistenmelonnassa koko kroppa saa treeniä. Havaijilla kehitetty laji on saanut tukevan jalansijan Napapiirillä asti.

Kotimaa
Luka ja Juho Mikkola
Luka Mikkola vuokraa SUP-lautoja Rovaniemellä isänsä Juhon kanssa. Lainaanrannasta järjestetään myös suppailuretkiä.Maija-Liisa Juntti / Yle

SUP-lautailu eli seistenmelonta on kasvava harrastus Lapissa. Havaijilta alkunsa saanut lainelautailun kantamuoto on laji, jossa melotaan ison surffilaudan päällä seisten. Monipuolisesti kroppaa rasittava laji muistuttaa murtomaahiihtoa.

– Ensimmäisillä kerroilla rasittuu ehkä eniten jalkapohjat. Samalla tavalla kuin hiihtokautta aloittaessa sitä etsii tasapainoa laudan päällä ja melontaliike seisten muistuttaa murtomaahiihtoa, Rovaniemellä SUP-lautoja vuokraava Juho Mikkola sanoo.

Mikkolan mukaan tropiikin aalloille kehitetty laji sopii erinomaisesti myös Lapin vesiin.

– Esimerkiksi Rovaniemen seutu ja jokiseudut täällä ovat ihan täydellisiä suppailuun. Monesti on täysin tyyntä ja jokiympäristössä pystyy tekemään järkeviä retkiä, kun ei tarvitse ympyrää tai rantaviivan suuntaisesti mennä niin kuin meri- tai isommissa järviolosuhteissa monesti joutuu tekemään, Mikkola sanoo.

Suppailua Lemmenjoen kanjonissa

Suppailu on tehokas liikuntamuoto, mutta laudalla liikkuminen sopii myös leppoisampaan liikkumiseen. Laudan päällä voi vaikka ottaa aurinkoa tai järjestää lempeän joogahetken. Juho-isän apuna SUPrent Rovaniemen kautta lautoja vuokraava Luka Mikkola puolestaan on keksinyt kavereineen hauskan tavan hyödyntää lautoja ja käyttää niitä uimahyppyalustana.

– Ei me hirveästi olla muuta näillä laudoilla tehty kuin hypitty niiden päältä, vesikin on niin lämmintä. Ei olla edes meloja otettu mukaan, kun ei me kavereiden kanssa käydä missään retkellä näiden kanssa, Luka kertoo.

Ensi kesänä Lukan suunnitelmissa on työllistyä isän ja tämän kavereiden aloittamaan SUP-vuokrausfirmaan kesätyöläiseksi. Juho Mikkolan mukaan extempore aloitettu vuokraustoiminta on saanut mukavasti asiakkaita Napapiirin korkeudella. Ilmalla täytettävät SUP-laudat kulkeutuvat mukavasti myös kotirantaa kauemmas.

– Lemmenjoen kanjonissa on huikeita paikkoja suppailuun, Mikkola hehkuttaa.