Euroopan neuvosto Turkille: Ihmisoikeuksia kunnioitettava myös puhdistuksissa

Turkissa vierailulla olevan, ihmisoikeuksia tarkkailevan Euroopan neuvoston pääsihteerin Thorbjörn Jaglandin lausunnot olivat kuitenkin huomattavasti pehmeämpiä kuin lukuisten muiden ulkovaltojen edustajien, jotka ovat arvostelleet Turkin puhdistuksia.

Ulkomaat
Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjörn Jagland
Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjörn JaglandSergei Chirikov / EPA

Turkin on perusteltua ottaa kiinni heinäkuiseen vallankaappausyritykseen osallistuneet, mutta tämä on tehtävä lakeja ja ihmisoikeuksia kunnioittaen, ihmisoikeuksia tarkkaileva Euroopan neuvosto kehotti keskiviikkona.

Euroopan neuvoston pääsihteerin Thorbjörn Jaglandin mukaan Euroopassa ei ole täysin ymmärretty, kuinka vakavaan tilanteeseen Turkin demokraattiset instituutiot ovat joutuneet vallankaappausyrityksessä. Hän kertoi ymmärtävänsä Turkin tarpeen puhdistaa valtionhallintoa kaappausyrityksen tukijoista.

Jaglandin lausunnot olivat huomattavasti pehmeämpiä kuin lukuisten muiden ulkovaltojen edustajien, jotka ovat arvostelleet Turkin puhdistuksia.

Turkki on pidättänyt tai erottanut tehtävistään kymmeniä tuhansia ihmisiä vallankaappausyrityksen jälkeisissä valtionhallinnon puhdistuksissa. Heitä epäillään vallankaappausyrityksestä syytetyn muslimisaarnaajan Fethullah Gülenin tukemisesta. Yhdysvalloissa asuva Gülen on kiistänyt osallisuutensa.

Turkki julisti maahan poikkeustilan pian vallankaappausyrityksen jälkeen ja ilmoitti samalla jäädyttävänsä Euroopan ihmisoikeussopimuksen noudattamisen tilapäisesti.

Turkkiin keskiviikkona vierailulle saapuneen Jaglandin oli määrä tavata Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan, hallituksen ministereitä ja oppositiopuolueiden johtajia. Euroopan neuvosto puolustaa demokratiaa ja tarkkailee ihmisoikeustilannetta 47 jäsenmaassaan, Turkki mukaan lukien.

Lähteet: AP, AFP