Britannian Itsenäisyyspuolue ajautui sekasortoon

UKIP:n vahvana nimenä pidetty Steven Woolfe jätti hakemuksen puheenjohtajan tehtävään 17 minuuttia myöhässä. Seurauksena oli joukkoero puoluehallituksesta ja syytöksiä oligarkiasta.

Brexit
Steven Woolfe puhumassa UKIP-puolueen konferenssissa Doncasterissa syyskuussa 2014.
Steven Woolfe puhumassa UKIP-puolueen konferenssissa Doncasterissa syyskuussa 2014.Lindsey Barnaby / EPA

Britanniassa maan eroa EU:sta ajanut Itsenäisyyspuolue UKIP on ajautunut sisäiseen kaaokseen.

Sekasorto sai alkunsa puolueen uuden puheenjohtajan valintaprosessista. Puolueen pitkäaikainen johtaja Nigel Farage ilmoitti brexit-päätöksen jälkeen luopuvansa puheenjohtajanpaikasta, joten puolue hakee nyt itselleen uutta kärkinimeä.

Ehdoton ennakkosuosikki puheenjohtajaksi on ollut puolueen maahanmuutto- ja talousasioiden erikoistuntija , eurokansanedustaja Steven Woolfe. UKIP:n hallitus joutui kuitenkin toteamaan, ettei hänen hakemustaan puheenjohtajan virkaan voida ottaa käsittelyyn.

Hakemus oli tullut puolueen toimistoon 17 minuuttia myöhässä sen jälkeen, kun hakuaika oli päättynyt sunnuntaina puolilta päivin. Woolfen mukaan hakemuksen sisäänjättämisessä oli ollut teknisiä ongelmia.

Puoluehallituksen ilmoitus nostatti myrskyn puolueen sisällä. Kolme puoluehallituksen jäsentä erosi heti käyttäen hallituksen toiminnasta ankaraa kieltä.

Liikemies Arron Banks, UKIP:n tärkein rahallinen tukija, sanoi puoluehallituksen tehneen vallankaappauksen. Hallitusta syytettiin myös pyrkimyksestä harvainvaltaan, tuttavien suosimisesta ja megalomaniasta.

– Minulle tämä on kysymys taistelusta ja selviytymisestä. Jos emme saa kelvollista johtajaa[...] puolue voi olla hukassa, sanoi toinen eronnut hallituksen jäsen, Michael McGough.

Puolueen hajaannusta lisää vielä, että vahvana puheenjohtajaehdokkaana pidetty Suzanne Evans on myös estetty pyrkimästä tehtävään. Syynä on hänen väliaikainen erottamisensa puolueesta, koska hän oli arvostellut UKIP:n vaaliehdokasta julkisesti.

Puheenjohtajaksi ehdolla on nyt kuusi henkilöä, joita pidetään suurelle yleisölle hyvin tuntemattomina. Heistä vahvimpana pidetään EU-parlamentin jäsen Diane Jamesia.

Lähteet: AFP, Reuters